Weinig mondkapjes in het Nederlandse straatbeeld

In omliggende landen wordt het mondkapje steeds meer gebruikt in de strijd tegen het coronavirus. Maar in Nederland maken ze nauwelijks deel uit van het straatbeeld. Dr. Nicolet werd door De Stentor gevraagd waarom dat zo is.

Weinig mondkapjes in Nederland

Op 24 juli verscheen in De Stentor een artikel over het dragen van mondkapjes. Dr. Nicolet legt als gedragswetenschapper uit waarom je in Nederland maar weinig mondkapjes ziet. Dat is in tegenstelling tot omliggende langen zoals Duitsland, België en Frankrijk. Daar zijn ze verplicht in winkels en restaurants.

Van alle maatregelen is deze de meest verstrekkende en ook de meest vervelende.

In het kort

“Van alle maatregelen is deze de meest verstrekkende en ook de meest vervelende,” zegt Dr. Nicolet. Daarnaast is ook de berichtgeving tegenstrijdig. Zo meent Jaap van Dissel van het RIVM dat het mondkapje geen meerwaarde is. Met een niet-medisch mondkapje bescherm je anderen tegen jou, maar je beschermt jezelf niet. Mocht er een mondkapjesplicht komen in Nederland is een eenduidige boodschap belangrijk. “Gewoon zeggen dat het dragen ervan geen 100 procent garantie geeft, maar straal wel uit dat deze maatregel de beste gok is op een goed resultaat.

Lees het hele artikel in De Stentor.