Vooruit

‘Dit moet beter’ of ‘Als ik dit zou doen houden mensen niet meer van mij’. Dit waren zinnen die onbewust of bewust de hele tijd in mijn hoofd ronddwaalden. Mezelf verbeteren om ‘goed’ te zijn was een van de grootste doelen in mijn leven. Alleen heb ik mijn kijk op het begrip ‘goed zijn’ en hoe ik dat bereik helemaal omgeslagen.


Update 2019: Op 4 juni is de MijnDeugden website opnieuw gelanceerd onder de naam MooierMens.app (lees hier wat er is veranderd). De inhoud van deze blog past nog steeds bij ons, dus veel plezier met het lezen ervan!


Wat is ‘goed zijn’?

Van mezelf moest ik me altijd ‘goed’ gedragen. Wat ik nou eigenlijk zelf onder het woord ‘goed’ verstond wist ik eigenlijk zelf ook niet. Wel zorgde het ervoor dat ik mezelf in allerlei onmogelijke en ongemakkelijke posities wurmde om maar ‘goed’ te zijn. Waarom ik dat wilde? Daar dacht ik niet over na. Eigenlijk was ik me er sowieso nog totaal niet van bewust dat ik altijd ‘goed’ wilde zijn.

Wat ik wel merkte was dat als iemand ook maar voor een seconde liet merken dat ze mij niet aardig vonden ik meteen in de stress schoot. Want als iemand mij niet aardig vindt…. Ben ik dan wel goed? Ik betrapte mezelf er steeds vaker op dat ik mijn geluk alsmaar buiten mezelf aan het zoeken was. Want ik kon alleen maar gelukkig zijn als ik ‘goed’ was. En mijn ‘goedheids graadmeter’ was hoe mensen over mij dachten. Vandaar dat ik er ook alles aan deed om confrontaties uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld een ruzie met een vriendin over geen vlees eten. Zo’n ruzie was voor mij het ergste wat er bestond. Want ruzie zou betekenen dat iemand boos op mij was… En dat betekende dat diegene mij niet aardig en dus niet ‘goed’ vond. Dus zei ik niks, dacht ‘vooruit!’ en deed gewoon alsof er niks aan de hand was. Terwijl iemand mij of mijn mening helemaal niet met respect behandelde.

Foto: Ann Rosener (1943) Frequent watering of the Victory Garden is necessary during the early stages of growth. Bewerkt door MooierMens.app, 15-02-2018. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frequent_watering_of_the_Victory_Garden_is_necessary_during_the_early_stages_of_growth._-_NARA_-_196478.jpg
Foto: Ann Rosener (1943)

Jezelf leren kennen.

Tot ik steeds meer ging lezen over onderwerpen als: meditatie, mindfulness, zelfcompassie en schadow work. Wat eigenlijk allemaal in de kern gaat over jezelf leren kennen. En niet zomaar leren kennen zoals je met iemand een kopje thee gaat drinken en elkaar over je hobby’s vertelt. Nee… het soort leren kennen waarbij je onbewuste patronen en geloven bloot legt. En er zo achter komen waar je blokkades hebt opgebouwd die je tegenhouden om je eigen geluk te leren kennen.

Ik kwam erachter dat mijn grootste onbewuste geloof was: ‘Je moet goed zijn, anders houden mensen niet van jou. En als mensen niet van je houden ben je niets waard’. Dit had ik mijzelf in mijn kinderjaren aangeleerd. Dit was voor mij een hele grote eye opener. Nu wist ik waarom ik zo vaak handelde op de manieren die ik deed. Terwijl dit mij eigenlijk vaak niet gelukkig maakte. Ik was namelijk alleen maar bezig met andere mensen gelukkig maken met als onbewuste overtuiging dat zij mij dan gelukkig zouden maken.

Na deze bewustwording ben ik aan de gang gegaan met het trainen van zelfcompassie. Het doel van zelfcompassie is kortgezegd: van jezelf houden. Deze zelfcompassie-reis heeft mij al zoveel goeds gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat ik meer ben gaan doen wat IK wil, dat ik lief ben voor mezelf, niet meer ongelukkig word van mijn eigen kritische gedachtes en het allerbelangrijkst: Ik probeer nu al mijn geluk en liefde in mijzelf te voelen en te vinden in plaats van buiten mijzelf.

Ben ik er al?

Maar wat ik nu nog een beetje mis is het gevoel van kracht en zelfvertrouwen om al mijn nieuwe wijsheden met volle zekerheid te uitten. En toen vond ik de mijndeugden site 🙂 . Meteen kon ik de eigenschappen die ik wilde bereiken en die ik al bereikt had in een mooi overzichtelijk schema zien. Het gaf me een super gevoel om door de Deugdenspiegel test te ontdekken dat ik al zoveel grote stappen had gemaakt de laatste maanden. En hierdoor besefte ik ook dat ik eindelijk elke stap als een grote stap kon zien! Ik kon gewoon toegeven dat ik vooruit ging! Blijkbaar kan iets buiten mijzelf mij nog steeds van binnen een goed gevoel geven 😉 .

Wil jij net als ik ook weten hoever je al bent met jezelf ontwikkelen? Doe dan mee met De Kennismaking daarbij krijg je de Deugdenspiegel de eerste keer gratis. Gun jezelf dat cadeautje.

Meld je aan!

Mees Bangert