Van coronacrisis naar energiecrisis

Op dinsdag 26 juli jongstleden was Dr. Nicolet te gast in het radioprogramma van Lidia Olsthoorn bij RTV Apeldoorn. Zij spraken over de forse stijging van de energierekening en over wat je wel kunt doen in deze opnieuw lastige tijden. In deze blog onder andere een samenvatting van het gesprek.

Omgaan met crisis

Dr. Nicolet is psycholoog en vertelt wat kunt je doen in moeilijke omstandigheden. Zij was de afgelopen jaren vaker te gast bij RTV Apeldoorn en gaf tips over hoe om te gaan met de coronacrisis. Die crisis is niet voorbij maar we lijken er aan gewend te zijn. Nu hebben we meer aandacht voor andere moeilijke omstandigheden: hoge energierekeningen en klimaatproblemen. Hoe kun je daar zo mee om gaan dat het leven toch prettig is?

Energiecrisis

“We gaan van de ene ramp of crisis naar de andere crisis”, stelt Lidia. De coronacrisis is net een beetje minder geworden en nu speelt de oorlog in Oekraïne en daarmee alle kosten die stijgen. Veel gezinnen zitten met de gigantisch hoge energierekeningen die een groot deel van het huishoudbudget opmaken. Volwassenen en kinderen maken zich zorgen en weten niet hoe je daar mee om moet gaan. Nicolet reageert: “Helaas, de prijzen veranderen kun je niet, de oorlog in Oekraïne met gevolgen voor de gasprijzen, kun je ook niet veranderen. Wat je kunt veranderen is de manier waarop je zelf met energie omgaat.”

Lokale energie

Je hebt best veel manieren om je energieverbruik naar beneden te brengen. De meeste gemeentes bieden daar ook hulp bij. In Apeldoorn werkt de gemeente bijvoorbeeld samen met de duurzame energiecoöperatie deA. Zij geven o.a. advies over hoe je je huis kunt verduurzamen. Heb je een huurhuis, dan komen ze zelfs langs met gratis materialen -zoals een brievenbusborstel, ledlampen, een waterbesparende douchekop, radiatorfolie en een standby-killer- en brengen deze meteen aan in je huis!

De energiecrisis dwingt ons om anders te gaan denken. Nu pas merken we dat ons gas uit Rusland komt. Je hoort mensen wel een zeggen: “ik ga zuiniger met energie doen want ik wil niet dat Poetin van mijn centen oorlog gaat voeren.” Lokaal Gronings gas is geen oplossing, maar gelukkig zijn er steeds meer duurzame lokale energie-initiatieven of energiecoöperaties waarbij je je kunt aansluiten. Sommige richten zich op collectieve zonne-energie, andere op wind, energiebesparing, duurzame warmte of mobiliteit. Sommige op een combinatie, zoals deA.
Het mooie van energie besparen is dat het altijd nuttig is. Ook als de gasprijzen weer omlaag gaan. Elke euro is er een en zorgt er voor dat dat we de klimaatcrisis een beetje helpen oplossen. Twee vliegen in een klap, toch? Alleen nog even doen…

In kleine stapjes positiever

Het anders doen dan je gewend bent is niet altijd even makkelijk. Volgens Dr. Nicolet helpt het als je de uitdagingen voor jezelf kleiner maakt. De wereld kun je niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe jij daarmee omgaat. Ja het is een crisis, maar we wonen hier in Nederland en hebben nog steeds brood op de plank. Dus tel je zegeningen en bekijk wat je wel kunt doen. Bekijk in je eigen omgeving wat je kunt doen aan zuinig zijn met energie, bekijk je eigen mogelijkheden.

Tijdens het gesprek noemde Lydia de MooierMens.app, ontwikkeld door Dr. Nicolet. Met hulp van kleine inspirerende modules kun je zelf iets doen aan de energiecrisis: Je kiest voor groenere energiebronnen, je bespaart waar je kunt en gaat vervuiling tegen met behulp van het actiethema ‘Gebruik duurzame energie’. Dit thema draait om de juiste energie! Om wind- en zonne-energie bijvoorbeeld. SDG-actiethema 5-Gebruik duurzame energie (2020), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/). Als je wilt weten waar je staat dan kun je de vragenlijst ‘Betere wereld’ invullen. Daarmee krijg je een beeld van wat je al doet, maar ook een idee van wat je zou kunnen doen. Bijvoorbeeld op het gebied van zuinig met energie. Zo kun je stap voor stap de energiecrisis aan.

Beluister hier het hele interview

 

Aan de slag!

Wil je zelf aan de slag voor een betere wereld? Dat kan:

Logo MooierMens.app, (c) Future Life Research 2021
Logo Leerbaas.app, (c) Future Life Research 2021
Werken aan een betere wereld voor je organisatie of jezelf?
Probeer MooierMens.app. Vul de vragenlijst Betere wereld in en kijk hoe jij ervoor staat. Met onze modules kun je gelijk in actie komen.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief:
Wil je samen met je leerlingen (PO en VO, 10 t/m 18 jaar) werken aan een betere wereld?
Ga dan naar Leerbaas.app. Laat je leerlingen en studenten de vragenlijst Betere wereld invullen en bespreek de resultaten.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: