Vakantie tijdens corona: anders dan anders

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor velen het moment om lekker op vakantie te gaan en van een andere omgeving en cultuur te genieten. Op vakantie tijdens corona is helaas niet zo vanzelfsprekend en onbezorgd als we graag zouden zien. Ook vorig jaar was de vakantieperiode anders dan anders. Dr. Nicolet gaf toen in een interview met RTV Apeldoorn tips over wat je wel zou kunnen doen in vakantietijd. In deze blog lees je daarover.

Wat kun je doen in de vakantie ten tijde van Corona?

Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om eerst eens te gaan stil staan bij wat vakantie voor jou betekent, wat is vakantie? Mensen zijn allemaal gewoonte dieren, en we zijn misschien gewend om een bepaald soort vakantie te houden en die ook op een bepaalde manier in te vullen. Door bijvoorbeeld naar een bepaald land, een bepaalde camping of een bepaald strand te gaan waar je altijd graag naar toe gaat. Dat kan nu dus even niet.
Wat je wel kunt doen is nagaan, wat je op vakantie zoekt. Stel je gaat altijd naar die ene camping, dan kun je dat om verschillende redenen doen. Misschien ken je daar mensen en vieren jullie elk jaar samen vakantie? Of misschien is er een mooi natuurgebied, waar je heel graag gaat wandelen? Probeer dat eens in Nederland te doen, misschien wel vanuit je eigen tuin. Spreek met mensen af met wie je op afstand in de tuin kunt gaat zitten. Of ga eens wandelen in een natuurgebied vlakbij huis.

Stel jezelf eens de vraag ‘wat maakt voor mij vakantie nu leuk?’, en ‘waar kom ik van bij en rust ik van uit?’. En probeer dat dan met creativiteit in te vullen.

Te lang samen op vakantie gaan?

We werken inmiddels al een hele tijd vanuit huis. En daarin ben je niet alleen, ook eventuele partners werken thuis en de kinderen volgen hun lessen online. Het lijkt inmiddels of je net iets te lang met elkaar op vakantie bent. Erken dat het af en toe prettig is om iets voor jezelf te doen. Dat is helemaal niet raar, als je normaal ieder je eigen leven hebt en daar ‘s avonds gezellig over praat. Nu maak je ineens alles samen mee. Ga ook eens iets voor jezelf doen, dat is geen schande, het hoort er gewoon bij.

Een jaar later: alweer op vakantie tijdens corona

De bovenstaande fragmenten uit het interview dateren van vorig jaar. Maar ook dit jaar is de vakantieperiode gekenmerkt door corona. We kunnen nog steeds niet zorgeloos op vakantie, ondanks de versoepelingen van de maatregelen en ondanks dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Er gelden nog steeds reisbeperkingen en na verblijf in sommige landen geldt een quarantaineplicht. Voor velen betekent dat dus vakantie in eigen land, en misschien zelfs wel in eigen tuin. De tip van deze keer luidt dan ook: Kijk naar wat de vakantie voor jou normaal leuk maakt en probeer dat in Nederland te doen. Kijk naar wat wel kan en maak er een onvergetelijke vakantie van!
Nicolet Theunissen

Tip

Enthousiast Mens zonder rand (2016), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).Zet deze zomervakantie de Mensrol ‘Enthousiast Mens’ in. Sta stil wat jij belangrijk vindt aan vakantie en bedenk creatieve oplossingen om dat ook in Nederland te doen. Want ook een vakantie tijdens corona kan leuk zijn! Als ‘Enthousiast Mens’ zie je nieuwe mogelijkheden en probeer je nieuwe dingen. Je let erop hoe je woorden en daden overkomen. Positief gedrag dat zo’n mens veel beoefent is bijvoorbeeld: creativiteit, passie en enthousiasme.
‘Enthousiast Mens’ is één van de zes Mensrollen van MooierMens.app. Met behulp van de zes Mensrollen ga je zelf aan de slag voor meer positief gedrag. Ben je nog geen deelnemer van MooierMens.app? Schrijf je dan nu in en doe de gratis Kennismaking.