Stop dat vage schuldgevoel!

Heb jij steeds voornemens over positief gedrag? Worstel je daar mee? Stop dat vage schuldgevoel! Probeer een stappenplan of module van MooierMens.app of Leerbaas.app en maak jezelf een mooier mens.

Waarom lukt het nou niet?

Ben jij ook zo iemand die goede voornemens heeft? En dan bedoel ik niet de nuttige voornemens als meer bewegen en gezond eten. Ik heb het hier over voornemens over je eigen gedrag. Om het beter te willen doen in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld, vaker goed gezelschap zijn voor anderen. In de bres springen voor die collega. Je fantastische plannen werkelijkheid laten worden. Afmaken wat je begint. Jezelf op de voorgrond durven zetten. Iemand vergeven die iets verkeerd deed. Het zijn voornemens om aardiger, dapperder, enthousiaster, zorgvuldiger, evenwichtiger of dankbaarder te zijn. Kortom, om meer aan positief gedrag te doen.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar soms heb ik zo’n vaag gevoel dat ik het beter had kunnen doen. Maar wat dan? Vaak zag ik niet dat er deugden in het spel waren. Of ik wist gewoon niet wat ik op dat moment beter had kunnen doen. En als ik het al zag, dan moest ik nog besluiten wat de beste actie was en daarna nog doen ook. En dat dan helemaal vanzelf. >Zucht<.

We zijn niet de enige die hier mee worstelen.

Je hoeft maar een krant open te slaan en je leest over gevallen waarin het echt fout ging. Over gebrek aan integriteit bij banken of in de autoindustrie. Of over het niet nakomen van beloften in de politiek. Wat me opvalt is dat er dan meteen geroepen wordt dat we meer moeten straffen of strengere regels moeten hebben. Zinloos, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat straf en regels misschien negatief gedrag kunnen tegenhouden, maar totaal niet geschikt zijn om meer positief gedrag op te roepen.

Dus okay, we gaan aan onszelf werken: aan de slag met positief gedrag. Maar hoe dan? Misschien heb je al over deugden of positief gedrag gelezen of gehoord, via seminar, cursus of zelfhulpboek. Maar heb je daarmee het gereedschap om in je dagelijks leven echt aan de slag te gaan met deugden? Weet jij eigenlijk waar je staat, en wat je precies beter wilt doen? En hoe je daar voor gaat zorgen? Of hou je liever dat vage schuldgevoel en besluit je dat het allemaal wel mee valt. Zo slecht doe je het niet, toch?

MooierMens.app en Leerbaas.app helpen je je voornemens uit te voeren. We geven je houvast bij het in de praktijk brengen van positief gedrag. Dat doen we door zo goed mogelijk gebruik te maken van wetenschappelijke inzichten over deugden, gedrag en leren uit filosofie, psychologie en onderwijskunde.

Foto: UW Digital Collections (1956) Early women cheerleaders at UW Madison, USA. Bewerkt door MooierMens.app voor Stop dat vage schuldgevoel op 07-07-2017.
Foto: UW Digital Collections (1956)

Stop dat vage schuldgevoel! Ga aan de slag met positief gedrag.

Wil je kennismaken met MooierMens.app of Leerbaas.app? Probeer dan eens een stappenplan of module. Je zult verbaasd staan over hoe makkelijk dat kan zijn. Hoe MooierMens.app precies werkt? Dat hebben we uitgelegd op de pagina Wetenschappelijke basis, maar om het echt te weten moet je het ervaren. Schrijf je in en probeer eens een module

MooierMens.app Leerbaas.app

 

– Nicolet Theunissen –