Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

We kijken allemaal elke dag wel een paar keer in de spiegel. Helaas kijken we ook bijna allemaal het meest naar de dingen die we NIET mooi vinden aan onszelf. Maar laat je nou nét sneller groeien en je beter voelen als je zou kijken naar wat je WEL mooi vindt aan jezelf!

Breek uit je hokje

We zijn ons er niet van bewust hoe vaak we onszelf afkraken in een dag. Probeer maar eens een dag bewust op te letten wat je allemaal tegen jezelf zegt. De meeste van ons zullen zich waarschijnlijk verbazen over hoe gemeen we tegen onszelf kunnen zijn. De hele dag halen we onszelf naar beneden met zinnetjes als: “Je kan dit niet”, “Wat ben je toch dom”, “Je ziet er vreselijk uit” enzovoorts. Stel je eens voor dat je dezelfde dingen de hele dag zei tegen de mensen waar je van houdt? Dan zou je waarschijnlijk niet erg veel vrienden overhouden. Hoe kan het dan toch dat we tegen onszelf zulke ontzettende demotiverende dingen zeggen?

Herken je dat? Dat je bij jezelf vooral de ‘niet goede’ dingen opmerkt? Ik ben bijvoorbeeld altijd erg kritisch over mezelf en de hele tijd bezig dingen te vinden die ik niét goed doe: “Je haar zit slecht”, “Je praat te veel”, “Je doet niet bescheiden genoeg”. Anderen hebben niet door dat ik deze kritische gedachtes heb. Want ik doe mijn uiterste best om die ‘gebreken’ verborgen te houden. Ik probeer altijd mezelf van mijn ‘beste kant’ te laten zien en verberg dus een groot deel van wie ik diep van binnen ben. En laat dus een illusie persoonlijkheid aan de buitenwereld zien. Ik probeer mezelf dus in een hokje te houden dat voor mij veilig en gewaardeerd lijkt. Een hokje dat door de maatschappij en de mensen om mij heen geaccepteerd wordt. De mensen om me heen geloven deze act meestal wel, omdat zij op hun beurt vooral bezig zijn met hun eigen act. Waardoor zij weer onzeker worden over hun eigen ‘gebreken’ en in hun zelfbedachte hokje proberen te passen. Zo werk ik dus mee aan het in stand houden van het onechte beeld van hoe een persoon ‘zou moeten zijn’. En houd ik mezelf en de mensen om me heen gevangen in krappe hokjes. Waar niemand, maar dan ook echt NIEMAND in past.

Zie je eigen schoonheid

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land? Onzeker zoeken we naar een beeld waarmee we ons in de spiegel kunnen vergelijken. Vergetend dat niemand hetzelfde is en dat er oneindig veel manieren en uitdrukkingen van schoonheid zijn. Stel je eens voor dat je in de spiegel kijkt en niet meteen zoekt naar ‘wat niet goed zit’, maar naar wat je mooi vindt. En dan niet alleen maar “Wat heb ik mooie ogen”, maar ook “Wat goed dat ik vandaag zo zorgvuldig bezig was” of “Wat mooi dat ik vandaag voor anderen heb gezorgd”. Stel je voor dat je van jezelf zou houden en jezelf zou accepteren. Omdat je weet dat ook jij iets unieks en prachtigs in je hebt. Stel je voor dat je ziet dat je elke dag in een mooier mens veranderd.

Je kunt als spiegel de Deugdenspiegel goed gebruiken. Daarmee kun je stilstaan bij je eigen positieve gedrag. Een goede manier om erachter te komen waar jij gedragspatronen hebt liggen. In de afgelopen week een slecht humeur gehad? Dan zie je in de Deugdenspiegel meteen dat je je niet als een ‘Aardig mens’ hebt gedragen. Maar ook als je een super goede week hebt gehad. Welke deugden waren het meest actief? En waar kun je jezelf een complimentje voor geven?

Foto: Sam Hood (1928) Inspecting the airtight box for Murray the Escapologist show at the Tivoli. Gedownload en bewerkt door MooierMens.app op 13-04-2018. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SLNSW_66342_Inspecting_the_airtight_box_for_Murray_the_Escapologist_show_at_the_Tivoli.jpg
Foto: Sam Hood (1928)

Kijk naar je sterke kanten

Aandacht geven aan je sterke kanten geeft je meer zelfvertrouwen en vergroot daarmee je motivatie om te leren. Dit wordt bevestigd door de positieve psychologie. Dus als je ervoor kiest jezelf nóg wat mooier te maken. Begin lekker met iets wat je eigenlijk al best goed kan. Dan vergroot je je zelfvertrouwen en kun je makkelijker werken aan iets wat nét even wat minder gaat. Ook kan je iets wat je al wel goed kunt, gebruiken om te groeien in iets wat nog niet zo lekker gaat. Bijvoorbeeld: Je bent altijd super enthousiast, maar helaas gaat zorgvuldigheid wat minder goed (hier heb ik wel is last van 😉 ). Dan zou je je enthousiast kunnen stortten op het zorgvuldig leren worden! Maak het jezelf niet te moeilijk, en geniet van het leren!

Stapje voor stapje

Hoe kunnen we nou zorgen dat we dat zelfvertrouwen en die zelfacceptatie bereiken? Wat mij erg heeft geholpen (en nog steeds erg goed helpt) is uitzoeken op welke momenten ik mezelf niet accepteer, en waarom. Leren welke dingen terug blijven komen. Proberen te snappen waar die angst vandaan komt. De angst om uit je zelfverzonnen hokje te stappen. Toen ik die angst eenmaal onder ogen zag kon ik mensen om mij heen veel beter begrijpen en accepteren.
Geef jezelf elke dag een schouderklopje en een complimentje. Al is het om iets als “Wat goed dat je vandaag iets dankbaarder bent geweest!” Allemaal voegen we iets goeds aan deze wereld toe, hoe klein of groot dan ook. Onthoud dat, en merk dat je door dit te beseffen, steeds meer kunt gaan toevoegen 🙂

En zet dan nu een stapje en kijk eens anders in de spiegel. Bijvoorbeeld via De Kennismaking. Daarbij krijg je de Deugdenspiegel de eerste keer gratis. Gun jezelf dat cadeautje. Zodat je straks kunt zeggen “Wat goed dat ik vandaag positief naar mezelf heb gekeken”.

Meld je aan!

Mees Bangert