SDG’s in de klas

De jeugd van nu is de toekomst van morgen. Ook zij kunnen bijdragen aan een betere wereld. Gebruik de Sustainable Development Goals (SDG’s) daarom in de klas. Want jong geleerd is oud gedaan.

Goed burgerschap

In de vorige blog werd het belang van burgerschap al aangeduid. Jongeren leren niet vanzelf over de normen en waarden die nodig zijn om een goede burger te zijn. Met de nieuwe burgerschapswet, die per 1 augustus in werking trad, moeten scholen onderwijzen over onze democratische rechtstaat. Bijvoorbeeld over solidariteit en gelijke behandeling. De Sustainable Development Goals (SDG’s) sluiten daar goed bij aan. De SDG’s, ook wel bekend als de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn gericht op het verbeteren van de wereld voor iedereen. Onderwerpen als gendergelijkheid, vrede en economische groei zijn onderverdeeld in 17 doelen. Maar ook duurzaamheid en het klimaat zijn er onderdeel van.

SDG’s in de klas

De SDG’s zijn in 2015 opgesteld door de VN en lopen tot 2030. Door nu aandacht te besteden aan de SDG’s in de klas, worden jongeren bewust van zaken die op dit moment in Nederland en de wereld spelen. In Nederland heerst misschien minder honger en armoede dan in andere delen van de wereld, maar op het gebied van gendergelijkheid en klimaat kunnen wij ook nog winst behalen. Daarnaast hebben onze actie’s ook invloed op andere mensen en landen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van (niet) duurzame producten of de invloed van de industrie op het klimaat en de natuur.
Er zijn meerdere initiatieven om aan de slag te gaan met de SDG’s in de klas. Voor basisscholen (groep 3 t/m 8) bestaan er de Junior Global Goals van Schooldag van de Duurzaamheid. Ook op de website van SDG Nederland staan verschillende ideeën hoe de SDG’s aan bod kunnen komen op jouw school of opleiding.

8 SDG-actiethema’s

Ook met Leerbaas.app kunnen je leerlingen of studenten in actie komen voor de SDG’s. Vorig jaar is er door het wetenschappelijke team van Future Life Research onderzoek gedaan naar het verband tussen positief gedrag en de SDG’s. Het resultaat: door positief gedrag in te zetten kun je in actie komen voor de SDG’s. Om de SDG’s voor iedereen toegankelijker te maken, zijn de SDG’s gegroepeerd in acht actiethema’s. Dit zijn:

  • Verdedig mens en planeet
  • Leef als een hippie
  • Verbeter de wereld
  • Bescherm de natuur
  • Gebruik duurzame energie
  • Kies voor eerlijk delen
  • Zorg voor mensen
  • Steun onderwijs

Met deze SDG-actiethema’s kun je op een laagdrempelige manier aan de slag voor een betere wereld.
Jouw leerlingen of studenten kunnen ook bijdragen aan een betere wereld. Met de vragenlijst Betere wereld krijgen ze inzicht over wat ze in de afgelopen week hebben bijgedragen aan één van de acht actiethema’s. Bovendien krijgen ze uitleg over en wat er nog beter kan: Als je in actie komt voor een ‘Betere wereld’ doe je dat voor mens, dier en planeet. Je denkt er over na wat beter kan, en laat je stem horen. Je leeft bewust en duurzaam, beschermt de natuur en bespaart energie. Je steunt anderen, door wat je koopt, door aandacht en onderwijs voor iedereen. Het resultaat van de vragenlijst kan naderhand samen met de mentor besproken worden via het mentor dashboard.
Want ook voor jongeren geldt: Verbeter de wereld, begin zelf!