Persoonlijk leiderschap, jij bepaalt!

Beter worden in persoonlijk leiderschap? Dat kan! Vroeger bepaalde je baas wat je moest leren, nu bepaal jij!

Wat is persoonlijk leiderschap?

Alweer ruim een maand geleden begon je aan je goede voornemens. Hoe sta je er inmiddels voor? Om je doelen te behalen heb je zelfsturing nodig, persoonlijk leiderschap.
Persoonlijk leiderschap betekent niets minder dan jezelf aansturen, zelf de leiding nemen in en over je leven. De term persoonlijk leiderschap hoor je tegenwoordig vaak op de werkvloer. En deze vorm van leiderschap komt in elk leiderschapsprogramma aan bod. Voordat je anderen kunt gaan aansturen, moet je eerst je eigen leven kunnen aansturen. Als je dat niet kunt en bijvoorbeeld niet goed op jezelf kunt reflecteren, kun je als leider afbreuk doen aan de effectiviteit van je team. Met persoonlijk leiderschap bedoelen we dan ook leiderschap over jezelf.

Het is belangrijker dan ooit!

Er was een tijd dat je school of je baas bepaalde wat jij moest kunnen. En hoe je dat moest leren. Maar tegenwoordig heeft niet iedereen meer een baas, of steeds een andere. Vroeger had je een baan tot je pensioen, nu leven veel mensen van het ene contract naar het andere. Politieke en economische ontwikkelingen zijn grillig en we laten ons doen en laten al lang niet meer bepalen door kerken, politieke partijen of vakbonden.

Waar vind je dan houvast? Welke opleiding kan je een goede basis geven voor een beroep waar we het bestaan nog niet van weten? Hoe blijf je je ontwikkelen in je werk? Hoe word je jezelf? En voor werkgevers of opleiders: Hoe stimuleer je de ontwikkeling van jong en oud? Veranderingen in technologie, sociale netwerken en klimaat geven mogelijkheden maar ook onzekerheid. Wat heb je nodig om met de veranderingen mee te gaan? Of liever: wat heb je nodig om jezelf en de mensen om je heen een mooie toekomst te geven? Hoe bereid je je echt goed voor op de onbekende toekomst?

Ontwikkel voor je eigen toekomst

Een ding weten we wel: in jouw toekomst ben jij zelf aanwezig! En als je daar toch bent, kun je maar beter zelf het heft in handen nemen.
Als je de regie neemt in je eigen leven, wordt je leven prettiger, zul je meer betekenis ervaren en ook meer erkend worden door anderen. Het begint met een reëel beeld hebben van jezelf: wat zijn je sterke en zwakke punten?
Vaak worden daar persoonlijkheidstesten voor gebruikt, maar die zijn meestal gericht op hoe iemand is en niet op wat iemand doet. Dan heb je als het ware een handleiding van hoe je nu in elkaar zit, maar geen beeld van hoe je je kunt ontwikkelen. Zelfs persoonskenmerken die ‘vast’ bij jou lijken te horen kun je ontwikkelen zijn als je dat wilt. Dus ook persoonlijk leiderschap.

Om persoonskenmerken, zoals bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, zelfverzekerdheid of integriteit, te ontwikkelen moet je je richten op het bijbehorende gedrag. Dus focus niet op wie je bent, maar op wat je doet. Je bepaalt zelf wat je leert en hoe je leert. In de leerpsychologie noemen we dit ‘zelfsturend leren‘. Deze lerende houding stimuleert zelfsturing en het nemen van initiatieven om flexibel met ontwikkelingen en innovaties te kunnen omgaan.

MooierMens.app ondersteunt zowel bij het ontwikkelen van ‘zelfsturend leren’ als bij de ontwikkeling van positief gedrag. Dat doen we door middel van vragenlijsten. Door het beantwoorden van stellingen krijg je inzicht in wat je doet en in wat je nog iets beter kunt doen.

Test jezelf!

Kijk hoe jij afgelopen week de competentie ‘Zelfsturend leren’ gebruikte. Dat doe je door onze vragenlijst in te vullen op MooierMens.app. Dat is tijdelijk helemaal gratis met een proefaccount!

Word Proeflid

 

Wil jij automatisch bericht ontvangen als we een nieuwe blog hebben? Schrijf je in en ontvang een e-mail als onze nieuwe blog online staat!

[activecampaign]