Weet jij hoe je kunt meten voor ontwikkeling? In deze blog een verslag van de presentatie van Dr. Nicolet ‘Meten voor Ontwikkeling’ tijdens de Avanti Almere Talkshow op 24 april 2024.
Over de de Talkshow ‘De meetbare maatschappij’
Op 24 april jl. organiseerde Avanti Almere een Talkshow over de rol die meten in onze maatschappij heeft. Avanti draagt bij aan de inclusieve stad door het debat daarover tot leven te brengen aan de hand van maandprogramma’s en actuele gebeurtenissen. Een stukje uit de programma tekst over de meetbare maatschappij: Waar je tegenwoordig ook kijkt, alles wordt gemeten. Hoeveel je daar mee doet is voor een groot deel nog een eigen keus. Maar toch dringt de data steeds meer ieders leven binnen. Wat kunnen we met al dat meten? Welke positieve gevolgen heeft het bijhouden en waar dreigt de keerzijde? Hoe vormt het meten ons en ons dagelijks leven?
Ik was uitgenodigd om bij te dragen aan het veelzijdige programma, vol met inhoud, muziek, human interest en netwerken: ‘Dr. Nicolet C.M. Theunissen is senior gedragswetenschapper en eigenaar van Future Life Research BV. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelingsgericht meten van competenties en neemt het publiek daarin mee met voorbeelden uit de praktijk.’ En aldus geschiedde…
Thema: Meten voor ontwikkeling
In de huidige samenleving worden competenties of ‘soft-skills’ steeds belangrijker gevonden. Denk bijvoorbeeld aan competenties voor ondernemerschap, zelfsturend leren, creatief vermogen, integriteit of burgerschap. Vanwege het belang worden regelmatig tests ontwikkeld voor het meten van deze haast ongrijpbare begrippen. Maar hoe meet je op zo’n manier dat het de ontwikkeling stimuleert? Zodat mensen er bij stil staan of ze hun competenties wel inzetten in hun dagelijks leven? En daarna de resultaten gaan bespreken met een docent, coach of collega? En hoe kan het meten er voor zorgen dat ze de competenties in hun eigen leven gaan ontwikkelen?
De bijdrage tijdens de talkshow
Tijdens de Talkshow legde ik op ludieke wijze uit hoe we het ‘ongrijpbare’ kunnen meten voor positieve verandering. Daarbij kwamen verschillende manieren voorbij waarop je een vraag aan iemand kunt stellen over je ontwikkeling. Ter illustratie had ik speciaal een module gemaakt binnen MooierMens.app, de module Vragen voor de onbekende weg. Met deze module liet ik zien welke soort vragen je over jezelf kunt stellen en wat dat met je doet. Ik beantwoordde ook zelf de interactieve vragen en stond hardop denkend stil bij mijn antwoorden. Hiermee illustreerde ik wat de manier waarop je vraagt belangrijk is als je je ontwikkeling wilt stimuleren. Na 9 minuten sloot ik af met een opdracht voor tijdens de borrel.
In onderstaand filmpje een impressie van mijn bijdrage.
Soorten vragen
Tijdens de module kwamen er verschillende soorten vragen langs, allemaal met als voorbeeld onderwerp ‘complimenten geven’. Bij deze een stukje van de quiz en de uitleg over de verschillende manieren van meten:
Welke vraag stimuleert je ontwikkeling het meest?
A. Ben je iemand die complimenten geeft?”
B. Weet je hoe je complimenten geeft? ”
C. Kun je complimenten geven?”
D. Gaf je complimenten in de afgelopen week?”Dit is waarom D. de ‘meten voor ontwikkeling’ vraag is: Door deze vraag kijk je naar je gedrag. Naar wat je deed, of juist niet deed. Het laat je nadenken over of je je kennis en vaardigheden hebt ingezet. Door daar bij stil te staan begint je ontwikkeling al. En je kunt besluiten het de komende week vaker te doen. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het zal gaan.
De andere vragen helpen je naar jezelf te kijken, maar zijn minder goed voor het stimuleren van je ontwikkeling:
De vraag “A. Ben je iemand die complimenten geeft?” zorgt ervoor dat je naar je persoonlijkheid gaat kijken. Dergelijke vragen zitten vaak in persoonlijkheidstesten. Ze zijn bedoeld voor inzicht maar niet voor verbetering van jezelf. Dit is hoe ik ben, dat is nou eenmaal zo.
De vraag “B. Weet je hoe complimenten geeft?” laat je nadenken over je kennis. Dit soort theorievragen krijg je vaak bij een test of toets. Maar kennisvragen over gedrag helpen je meestal niet verder. Iets weten is nog niet iets doen.
De vraag “C. Kun je complimenten geven?” laat je nadenken over je vaardigheden. Die vaardigheden worden vaak geoefend bij trainingen. Vaardigheden worden pas nuttig als je ze ook in je eigen leven toepast.Dan nu de opdracht voor de komende dag:
Geef iedereen die je tegenkomt een welgemeend compliment. En dan liefst een compliment over wat iemand doet. Dan help je die persoon ook met ontwikkelen!
Later bij de borrel bleek dat mensen inderdaad hun best gingen doen om complimenten te geven! Zo zie je maar waar een simpele opdracht toe kan leiden.
Probeer zelf te meten voor ontwikkeling
Deelnemers kregen toegang tot een proefaccount op MooierMens.app om zelf te ervaren hoe het vragen voor ontwikkeling werkt. Wil je hier ook gebruik van maken? Ja? Wat goed van je dat je zelf op onderzoek uit gaat! 😉