Meet, bespreek en ontwikkel met e-changing

Onze e-changing webapps dagen je uit naar je huidige gedrag te kijken, helpen je je overtuigingen te bespreken en een actieplan voor ontwikkeling te maken. We vatten dat samen als Meet + Bespreek + Ontwikkel, de basisingrediënten van onze webapps. Dat is niet alleen praktisch en leuk, maar ook nog eens wetenschappelijk verantwoord. In deze blog vertellen we hoe dit concept helpt bij gedragsverandering.

De innovatie ‘e-changing’

In de blog Kies e-changing introduceerde ik de nieuwe term e-changing, de innovatieve digitale didactiek voor gedragsverandering met bijpassende software. Er gingen 7 jaar innoveren en proberen aan vooraf, met ons team van ontwerpers, programmeurs, onderwijskundigen en een gedragskundige met 30 jaar wetenschappelijke kennis- en praktijk ervaring. Waar e-learning zich richt op het delen van kennis zodat je het beter weet, stimuleert e-changing het toepassen in de praktijk, het beter doen. De software noemen we IML (Interactive Micro Learning) en bekende toepassingen zijn MooierMens.app en Leerbaas.app. In de andere blog vertelde ik over waarom we e-changing hebben ontwikkeld, in deze blog vertel ik wat meer over hoe dat er dan uitziet.

Gedragsverandering een uitdaging?

Vooral voor volwassenen kan het veranderen van je gedrag een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Als je je gedrag wilt veranderen, is het belangrijk te beginnen met je ideeën en overtuigingen. Bijvoorbeeld: van ‘Ik BEN niet zo attent, dat is nou eenmaal zo” naar “ik DOE niet zo attent, dat kan ik ook anders gaan doen’. Dat laatste noemen we ook wel groei-mindset. Dan ga je er vanuit dat je kunt leren en ontwikkelen. Bovendien doe je je best voor groei, bent niet bang voor fouten maken en regelt feedback op hoe je het nu doet. Een groei-mindset kun je ontwikkelen door stil te staan bij hoe je je in de afgelopen week hebt gedragen. Dat kan een start zijn voor een besluit of je iets wilt veranderen.
Als je besluit iets te willen veranderen heb je een zo concreet mogelijk actieplan nodig. Een plan dat niet alleen beschrijft wat je wilt gaan doen (bijvoorbeeld: ‘Ik ga voortaan eerder zeggen wat ik ergens van denk’), maar ook wanneer je dit wilt doen. Verder denk je in je actieplan na over hoe je je gewoontes kunt doorbreken, welke steun je daarbij nodig hebt of hindernissen je daarbij ziet (bijvoorbeeld: ‘Meestal laat ik anderen aan het woord, maar ik ga morgen tijdens die vergadering bij het tweede agendapunt zeggen wat ik er van denk. En van te voren vraag ik collega X om steun, want ik verwacht tegenstand van collega Y’). Hoe gedetailleerder je actieplan is, hoe hoger je zelfvertrouwen wordt en hoe groter de kans dat je echt je gedrag gaat veranderen. Deze aanpak is overigens geschikt voor volwassenen en voor kinderen. Bovendien geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Meet + Bespreek + Ontwikkel

Onze e-changing webapps dagen je uit naar je huidige gedrag te kijken, helpen je je overtuigingen te bespreken en een actieplan voor ontwikkeling te maken. We vatten dat samen als Meet + Bespreek + Ontwikkel, de basisingrediënten van onze webapps. Deze functies zijn wetenschappelijk gefundeerd, stimuleren gedragsverandering en zijn volledig met elkaar geïntegreerd. Hierdoor ontstaat een unieke mogelijkheid voor permanent zelfsturend leren en ontwikkelen.

Beeld: Future Life Research (2022) Meet+Bespreek+Ontwikkel met e-changing. (c) Future Life Research BV.

Meet: Evalueer wanneer je maar wilt je eigen positief gedrag en competenties als zelfsturend leren of burgerschap. Met onmiddellijk resultaat in duidelijke taal. Daarvoor hebben we wetenschappelijk gefundeerde vragenlijsten die deels zijn ontwikkeld in samenwerking met TNO
Bespreek: Wat vindt je van de resultaten van je laatste meting? Wil je het zo houden of veranderen? Voor welke competentie wil je je gaan inzetten? Onze dashboards en gespreksleidraad zorgen voor een zinvolle bespreking
Ontwikkel: Welk gedrag wil je veranderen? Kies je ontwikkelmodule of stappenplan, passend bij je recente Meet en Bespreek resultaten. Onze ontwikkelmodules helpen je daarbij.

Meer weten? Maak snel een afspraak

Je kunt zelf een online afspraak maken met Dr. Nicolet van Future Life Research. Over MooierMens.app, Leerbaas.app, IML, een demo of een ander e-changing onderwerp. Ga naar het formulier via onderstaande knop:

Maak je afspraak

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven

Nieuwsbrief MooierMens.app
Voor organisaties en opleidingsinstituten, voor personen vanaf 17 jaar.
Logo MooierMens.app, (c) Future Life Research 2021
Nieuwsbrief Leerbaas.app
Voor scholen PO en VO, voor leerlingen van 10 t/m 18 jaar.
Logo Leerbaas.app, © Future Life Research 2021