Leren voor de toekomst

In onze continu veranderende maatschappij wordt een beroep gedaan op ons aanpassingsvermogen. Met de competentie ‘Zelfsturend leren’ doe je aan leren voor de toekomst. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Zelfsturend leren: van belang voor de toekomst

In de eerste blog van het jaar schreven we er al over: zelfsturend leren komt altijd wel van pas. In het dagelijks leven, op de werkvloer en in de klas. Zelfsturend leren is ook van groot belang voor de toekomst. We moeten ons blijven aanpassen aan alle technologische en sociale veranderingen. Nog belangrijker is dat we bijdragen aan een welvarende toekomst. Dat we op zoek gaan naar manieren waarop we ons leven, werk en hele wereld beter kunnen maken. Dat vraagt om een leven lang leren, op eigen initiatief, nieuwe kennis opdoen en toepassen, ofwel ‘zelfsturend leren’.

Opleidingen en cursussen kunnen hieraan bijdragen, maar je eigen houding is daarin nog belangrijker. Je moet zelf de regie nemen en jezelf willen blijven ontwikkelen. Zo leer je op een duurzame manier, ongeacht de leer- en ontwikkeluitdagingen.

Wat is ‘Zelfsturend leren’?

Zelfsturend leren zorgt voor beter leren. Of het nou om leren in een schoolomgeving gaat, op het werk of thuis. Zelfsturend leren bestaat uit zeven competenties.

 • Zelf kiezen
  Je neemt zelf de regie over je eigen leerproces. Je bepaalt zelf wat je leert, waar en wanneer je dat doet, op welke manier en of je dat alleen of samen met iemand anders doet. Daardoor voel je jezelf verantwoordelijk voor je eigen prestaties (binnen je werk of in de klas) en bent daardoor actiever en gemotiveerder om aan de gang te gaan en te blijven.
 • Zelf plannen
  Als je doet aan zelf plannen kies je zelf je leerstrategieën. Je denkt bijvoorbeeld na over je persoonlijke doelen en plant de weg er naartoe.
 • Samen leren
  Als je doet aan ‘Samen leren’ dan doe je een beroep op je sociale omgeving. Leren doe je niet alleen. Denk bijvoorbeeld aan feedback vragen van collega’s, medestudenten, leidinggevende of leraren. Dat geeft een reëel beeld van je prestaties. Of je leert van de voorbeelden en fouten van anderen. Geef ook anderen feedback zodat zij van jou kunnen leren.
 • Nadenken over je werk/vakken
  Als je reflecteert over je eigen werk of schoolvak, dan heb je waarschijnlijk al bedacht dat er zaken zijn waarin je verder zou kunnen ontwikkelen. Ook tijdens het leerproces is reflectie belangrijk, bijvoorbeeld over hoe je een taak hebt aangepakt.
 • Nadenken over je leren
  Bij deze competentie reflecteer je over waarvoor je leert en waarom dat belangrijk voor je is. Hoe groter de noodzaak is, hoe groter de motivatie om beter te worden.
 • Willen leren
  Als je wilt leren dan ben je gemotiveerd om nieuwe dingen te leren en te begrijpen. Je investeert er tijd in om beter te worden.
 • Kunnen leren
  De competentie ‘Kunnen leren’ heeft te maken met vertrouwen hebben in je eigen kunnen en leren. Je weet dat je het geleerde kunt toepassen in de praktijk. En je hebt er vertrouwen in dat je nog beter kunt worden.

Zelfsturend leren is voor iedereen!

Denk je nu dat ‘Zelfsturend leren’ alleen voor hoogopgeleiden is? Nee hoor, het is een manier van leren die past bij alle soorten opleidingen en beroepen. Wat denk je bijvoorbeeld van de monteur die als kind begon met zelf sleutelen aan een brommer. Die ging bijvoorbeeld zelf op zoek naar iemand die daarbij kon helpen. Die vond zonder opdracht uit hoe een brommer werkt door de onderdelen uit elkaar te halen, te vervangen en terug in elkaar te zetten. En door lid te worden van een vereniging kon hij kennis delen met anderen.

Uit onderzoek blijkt dat iedereen zelfsturend leren kan ontwikkelen. Of je nou theoretisch of praktisch opgeleid bent, kind of volwassene bent. Of dat je het nu doet voor je werk, school of jezelf. Als je zelfsturend leert dan leer je voor de toekomst. Je wordt beter in je werk, schoolvakken of hobby!

Logo MooierMens.app, (c) Future Life Research 2021Test jezelf! Kijk hoe jij afgelopen week de competentie ‘Zelfsturend leren’ gebruikte. Dat doe je door onze vragenlijst in te vullen op MooierMens.app. Dat is tijdelijk helemaal gratis!
Logo Leerbaas.app, (c) Future Life Research 2021Jong geleerd is oud gedaan. Wil je jouw leerlingen of studenten de kans geven om aan de competentie ‘Zelfsturend leren’ te werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een demo.