Kun jij een rolmodel zijn?

Wil jij graag dat anderen van jouw ervaringen leren? Zou jij een rolmodel willen zijn voor mensen waar je om geeft? Dat lijkt voor weinigen weggelegd. Maar je hoeft geen held of heilige te zijn. Je kunt ook rolmodel zijn in het dagelijks leven.

Te hoog gegrepen?

Als we het over rolmodellen hebben dan vallen snel namen als Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King, Moeder Teresa, of recenter, het Pakistaanse meisje Malala. We spreken er vaak met bewondering over. Aan de eerste drie genoemde wereldverbeteraars wijdde De Nieuwe Kerk Amsterdam zelfs een grote tentoonstelling (van 16 september 2017  t/m 4 februari 2018).  Met als titel We have a Dream

Foto: Keating, Maureen (1994) President of South Africa, Nelson Mandela with members of the Congressional Black Caucus including Representative Kweisi Mfume, at an event at the Library of Congress. Bewerkt door MooierMens.app voor Blog Kun jij een rolmodel zijn? op 21-09-2017. https://www.loc.gov/item/2015645189/
Foto: Keating (1994) Mandela

“Door hun moed, onverzettelijkheid en humaniteit gelden zij ook vandaag nog als voorbeelden voor de hele mensheid”. Citaat: De Nieuwe Kerk

Voorbeeldige mensen, ware rolmodellen voor iedereen. Iedereen zou een voorbeeld aan hen kunnen nemen, jij ook. Zodat je zelf ook weer een rolmodel kunt zijn voor anderen. Je kinderen bijvoorbeeld, of je collega’s. Maar als je naar deze voorbeelden kijkt, dan lijkt het te hoog gegrepen. Dan lijkt het onmogelijk om zelf rolmodel te zijn voor anderen. Weinig mensen kunnen hun hele leven omgooien om te strijden voor een betere wereld. Dat kan ontmoedigend zijn. Hoe kun je nou zelf ooit een voorbeeld zijn met zulke rolmodellen!

Ook jij kunt rolmodel zijn!

Ook jij kunt een rolmodel zijn voor anderen. Waarschijnlijk ben je dat zelfs al, al zie je dat zelf nog niet zo. Misschien niet door de barricades op te gaan, maar gewoon met kleine dagelijkse dingen. Wellicht ben je al een voorbeeld voor anderen. Bijvoorbeeld voor je kinderen of voor je collega’s. Wanneer je voordoet hoe je een oprecht compliment geeft. Of als je je enthousiasme voor een hobby of vak doorgeeft. Als je laat zien dat opruimen iets is wat je gewoon even doet. Dat je openlijk je onzekerheid deelt, maar toch vol zelfvertrouwen bent. Of door vrijwilligerswerk te doen, gewoon in je eigen stad. Dat soort dagelijkse dingen.
Je hebt vast voorbeelden uit je eigen leven. Voorbeelden waarmee je anderen laat zien dat het de moeite waard is om aardiger, dapperder, enthousiaster, zorgvuldiger, evenwichtiger of dankbaarder te zijn. Dan laat je zien hoe deugden het leven mooier maken. Dan ben je een rolmodel in het dagelijks leven. En als je dat nog niet (helemaal) bent, dan zou je dat kunnen zijn.

Hollands next rolmodel

Onder deze titel organiseerde het netwerk ‘Werken met deugden’ op 19 september 2017 een symposium, in samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit, Fontys Lerarenopleiding Tilburg en de Radboud Universiteit. Het was een seminar over morele voorbeelden.

Foto: DFID (2017) Malala Yousafzai speaks to DFID staff to discuss the importance of girls’ education. Bewerkt door MooierMens.app voor Blog Kun jij een rolmodel zijn? op 21-09-2017. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Malala_Yousafzai#/media/File:Malala_Yousafzai_speaks_to_DFID_staff_-_2017_(33990606401).jpg
Malala Yousafzai (2017).

“Voor wie beroepsmatig bezig is met de ontwikkeling van anderen is de voorbeeldfunctie fundamenteel. Maar niet gemakkelijk. Waarvan precies wil je een voorbeeld zijn? Is iedereen op zijn eigen wijze rolmodel of kunnen alleen helden en heiligen het zijn? Hoe leer je van voorbeeldfiguren?”

Er waren inspirerende sprekers en rolmodellen als Paul van Tongeren en Jan Terlouw. Er waren workshops rondom thema’s als bewondering en afgunst, moreel leiderschap en rolmodellen in romans. Veel inspiratie werd gehaald uit de filosofie (o.a. Aristoteles, Nietzsche, Kierkegaard). Ook was er veel aandacht voor voorbeelden uit de praktijk. Een mooi overzicht van hoe een moreel rolmodel eruit zou kunnen zien. Wat bleef liggen is de vraag of dit wel voor gewone mensen is weggelegd. Voor mensen als jij en ik. Kunnen wij ook rolmodel zijn? Zijn we daarvoor wel speciaal en bijzonder genoeg?

Kan dat? Ja dat kan!

Het kan zijn dat je nog niet helemaal tevreden bent over je eigen ‘voorbeeldigheid’. Je weet wel dat je anderen van je ervaringen zou kunnen laten leren, maar dat komt nog niet genoeg uit de verf. Wat kun je daaraan doen? Het begint bij het bewustzijn van je rol. Als je ziet welke rol je hebt, maak je misschien andere keuzes. Je zegt of doet iets juist wel of juist niet, omdat je weet wat je invloed is. Zoals de bekende uitdrukking luidt: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Natuurlijk gaat dat niet van de ene op de andere dag. Het betekent oefenen en volhouden en steeds weer proberen. Stap voor stap kan ook jij je ontwikkelen als rolmodel.

Zet die stap, word een beter rolmodel

Wereld route icoon (2016), Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/). Als je een stap wilt zetten, kijk dan eens bij onze Wereldroute. Daar worden modules aangeboden die bedoeld zijn voor mensen zoals jij. Mensen die bij willen dragen aan een mooiere samenleving. Vanuit een rol als opvoeder, coach of leidinggevende. Je kunt ook het speciale stappenplan Word een beter rolmodel volgen. Dit stappenplan helpt je om nog meer een rolmodel te zijn voor de mensen waar je om geeft. Heb je nog geen account? Maakt dat dan snel aan, zodat je gratis kennis kunt maken met MooierMens.app

7 dagen gratis!

 

Nicolet Theunissen