Klassieke wijsheden voor de 21ste eeuw!

Misschien heb je MijnDeugden.nl in ontwikkeling gezien. Hoog tijd om hier eens wat meer over te vertellen.


Update 2019: Op 4 juni is de MijnDeugden website opnieuw gelanceerd onder de naam MooierMens.app (lees hier wat er is veranderd). De inhoud van deze blog past nog steeds bij ons, dus veel plezier met het lezen ervan!


En nou denk je misschien: deugden, is dat niet erg ouderwets? Dat was toch een kaartje bij Pim-Pam-Pet dat niemand snapte? Klopt, wij legden dat kaartje ook opzij bij het spelen. Geen idee wat er mee bedoeld werd. Met de ontkerkelijking in Nederland zijn een generatie geleden de deugden ook afgedankt. Toch komen ze langzaam aan weer terug in de belangstelling.

Deugden zijn goede persoonlijke kenmerken zoals bijvoorbeeld integriteit, compassie, moed en wijsheid. Deugden helpen ons onder druk het ‘juiste’ te doen, ofwel je goed te gedragen ook als niemand kijkt. We hoeven de kranten er maar op na te slaan om te zien dat de samenleving wel wat extra deugden kan gebruiken.

Wat mij nou opvalt is dat vooral het niet beoefenen van deugden in het nieuws komt. Gebrek aan integriteit bij bankiers of politici; de kranten staan er vol mee. Om dan vervolgens te roepen om straf en regels. Zinloos, want dat gaat niet helpen: je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat dreigen met straf mensen niet echt helpt. Misschien voorkomt het even wat misdragingen maar het zorgt niet voor goed gedrag.

Goed gedrag kun je wel stimuleren door positieve aandacht, dus daar gaan we voor. MijnDeugden.nl gaat het stoffige begrip ‘deugden’ zeer positief nieuw leven in blazen o.a. door inzet van sociale media en mobiele tools. De werkzaamheden zijn in volle gang. Wil je volgen wat er gaande is, hou dan de Facebook landingspagina in de gaten!