Het grote geheel: wie heeft de waarheid?

Wel of niet vaccineren? Wel of niet 1,5 meter afstand houden? Wel of niet op vakantie? Het lijkt wel alsof iedereen een andere mening heeft over corona. De één vindt dit en de ander vindt dat. Daarnaast worden de maatregelen van de overheid opgevolgd door versoepelingen, die dan enkele weken later weer teruggedraaid worden. Waar moeten we ons nu aan houden en wie heeft de waarheid in pacht? Op die vragen gaf Dr. Nicolet vorig jaar antwoord tijdens een gesprek met RTV Apeldoorn. In deze blog lees je daar meer over, want zeg nu zelf, weet jij waar je goed aan doet?

Zoveel verschillende meningen: wie heeft de waarheid?

Als eerste: ik ben psycholoog, geen arts. Ik ben een expert in gedrag, niet in het coronavirus. Wat ik meestal doe als wetenschapper, als ik wil weten hoe het echt zit, dan kijk ik naar wetenschappelijke bronnen. Maar daar is moeilijk aan te komen als je geen wetenschapper bent. Toch zijn er wel plekken waar je gewoon kunt vertrouwen op wat er verteld wordt, bijvoorbeeld het RIVM. Alle wetenschappelijke kennis over het coronavirus wordt daar verzameld en samengevoegd. Als er iets niet klopt, wordt dat meteen gecorrigeerd.

Wetenschap moet je als geheel bekijken, je kijkt naar alle publicaties over een onderwerp. Als je alleen naar losse stukken kijkt, haal je dingen uit hun verband. Dit zie je vaak gebeuren op social media. Dan wordt een los artikel aangehaald, los van alle andere kennis. En dan liefst een artikel dat precies past bij iemands mening. Als wetenschapper vind ik dat heel moeilijk. Gebruik wetenschap op de goede manier, en niet om je mening mooier te maken. Zelfs als je uitgaat van de wetenschap en meerdere bronnen, dan valt er nog steeds een mening te hebben. Want ook wetenschappers en medici zeggen ‘Het zit ongeveer hier en daar, 100% zeker weten we het niet, wij zitten aan de veilige kant.’ Wat is jouw mening, ga je aan de veilige of de onveilige kant zitten?

Mensen willen graag duidelijkheid.

Ja, mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. De overheid probeert een duidelijk verhaal te maken van de wetenschappelijke informatie. Maar dat lukt niet altijd goed, en dat schept onduidelijkheid. En daar heb je als gewone mensen niet zoveel invloed op. Daarom is het goed om te kijken naar wat je zelf kunt doen. Misschien moeten we eens terug denken aan het begin van de coronacrisis, toen was ook alles onzeker. Toen dacht je ook veel meer na over de risico’s. Dus als je de deur uit wilt, vraag jezelf dan eens af hoe belangrijk het voor je is, en of je de risico’s wilt nemen. Probeer jezelf de situatie voor te stellen. En ga bij jezelf na of het ook anders kan. Jij bent degene die de (verstandige) besluiten neemt! En goede besluiten berusten op feiten, op de waarheid.

Kijk naar het grote geheel!

Terug naar de dag van vandaag. Verwarrende en wisselende maatregelen en oneindig veel verschillende meningen. Wat dat betreft is er weinig veranderd in het afgelopen jaar. Probeer daarom dingen in het grotere plaatje te zien. Als je wilt weten hoe het zit met het coronavirus, ga dan op zoek naar de feiten, de wetenschappelijke waarheid. Maar richt je op het geheel en niet op losse brokken met informatie. Op die manier kun je je mening vormen en daarop je besluiten baseren. Ook daarbij kun je denken aan het grotere geheel. Dus niet alleen aan jezelf, maar ook aan anderen. De mensen die je lief hebt bijvoorbeeld, en de mensen in de zorg. We willen allemaal niets liever dan dat dit allemaal voorbij is, maar de waarheid is dat we er voorlopig nog wel mee opgescheept zitten.
Sushilla Kuchler

Tip

Dankbaar Mens zonder rand (2016), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).Door dingen in het grotere geheel te zien, zet je je in als ‘Dankbaar Mens’. Accepteer dat we nog steeds met dat ellendige virus te maken hebben. Als ‘Dankbaar Mens’ bekijk je hoe alles samenhangt en accepteer je het leven zoals het komt. Positief gedrag dat zo’n mens veel beoefent is bijvoorbeeld: vertrouwen, aanvaarding en bedachtzaamheid.
‘Dankbaar Mens’ is één van de zes Mensrollen van MooierMens.app. Met behulp van de zes Mensrollen ga je zelf aan de slag voor meer positief gedrag. Ben je nog geen deelnemer van MooierMens.app? Schrijf je dan nu in en doe de gratis Kennismaking.