Haat-liefde verhouding met gadgets.

Vandaag viel het me plotseling op: ik heb een haat-liefde verhouding met gadgets. Ja, je kunt me blij maken met apparaten die het leven makkelijker maken. Ik mag bijvoorbeeld graag met een glas witte wijn in de hand toekijken hoe de robot-grasmaaier zijn rondjes draait. En ik pleur alles wat me binnenvalt in de Evernote app waardoor ik mijn geniale ideeën ook weer terug kan vinden. Gadgets zijn cool, ik zou niet zonder willen. Vanuit die belangstelling dus niet vreemd dat ik nogal wat science fiction gelezen heb.

Toch, de SF boeken die het meest indruk hebben gemaakt zijn die waarin juist de mens centraal staat in een omgeving die niet mee wil werken. Omdat geen computer het meer doet of omdat het klimaat drastisch veranderd (zie o.a. Doris Lessing). En dan is de mensheid totaal op zichzelf aangewezen. De romantiek van overleven met niet meer dan een kurkentrekker en een plastic zak. Dan komt het echt aan op creativiteit en samenwerking! Dat is de wereld waarop je je moet voorbereiden!

Maar dan het liefst met behulp van een handige app. Eentje waarmee je die overlevingscompetenties kunt trainen. Dat wel…

Leestip