Goed burgerschap, dat leer je niet uit een boek of achter de computer. Een goede burger zijn leer je door te doen. En de vorming van goed burgerschap begint o.a. al op het schoolplein. Waar kinderen met elkaar spelen en ontdekken. Maar het ene schoolplein is het andere niet…
Grijze en groene schoolpleinen
Tachtig procent van de schoolpleinen in Nederland zijn ‘grijs’. Dat blijkt uit onderzoek van IVN en Jantje Beton. Tegels, een klimrek, een paar doeltjes en misschien nog een zandbak. Maar dat is het dan ook. Een schoolplein waar het gaat om winnen. Wie het hoogst kan klimmen of wie beter kan voetballen. Maar dat kan anders volgens het whitepaper ‘De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen’. Het whitepaper is het resultaat van het onderzoek van IVN en Jantje Beton. Het zet de voordelen van een ‘groen’ schoolplein op een rij. Een groen schoolplein bestaat uit verschillende natuurelementen, zoals bijvoorbeeld bomen, struiken, gras, water en zand. Groene schoolpleinen stimuleren speel- en leeractiviteiten. Het nodigt uit tot meer bewegen en samen spelen, tot meer ontdekken met alle zintuigen, tot verbinding met de natuur. Spelen op een groen schoolplein zorgt voor meer ontspanning, wat het concentratie- en leervermogen ten goede komt. Ook voor de omgeving is zo’n groen schoolplein positief. Het vergroot namelijk de biodiversiteit.
Groene schoolpleinen voor goed burgerschap
In onze blog ‘Burgerschap en Leerbaas.app’ gingen we al in op de definitie van burgerschap. Goed burgerschap houdt in dat men respectvol met elkaar omgaat, rekening houdt met elkaar en helpt waar dat nodig is. De basis daarvan wordt gelegd op school en het schoolplein. Uit het whitepaper blijkt dus dat kinderen op een groen schoolplein anders met elkaar omgaan dan op een grijs schoolplein. Het groene schoolplein stimuleert samen spelen. Zo leren kinderen sociale normen en competenties als samenwerken, onbaatzuchtig handelen, leiderschap en onderhandelen. Ook wordt in het whitepaper aangetoond dat er minder gepest wordt op een groen schoolplein.
Goed burgerschap betekent ook zorg dragen voor de wereld. Voor het klimaat, het milieu en de natuur. Ook daarbij kan het groene schoolplein helpen. Door de natuur op het schoolplein gaan leerlingen de natuur meer respecteren. Ook zullen zij zich meer verbonden voelen met de natuur en beter voor de natuur zorgen. Het onderzoek van IVN en Jantje Beton laat zien dat kinderen die veel in aanraking komen met natuur, zich ook op latere leeftijd willen inzetten voor de natuur.
Leerbaas.app helpt
Geen groen schoolplein maar toch naar buiten? Dat kan met onze module Zwerf door de natuur. Daarmee gaan leerlingen op ontdekking in de natuur in de buurt. Ze gaan op zoek naar mooie dingen en minder mooie dingen. En ze komen in actie tegen zwerfafval.
Tijdelijk is er de mogelijkheid om de module zelf te ervaren! Je kunt nu de module Zwerf door de natuur zelf proberen!
Schrijf je in via onderstaande button:
Ik wil Zwerf door de natuur gratis uitproberen!