Future Life Research & The Good Cloud

Sinds augustus 2021 maakt Future Life Research gebruik van de complete cloud oplossing Nextcloud, gehost door The Good Cloud. Dat bevelen we iedereen aan! Daarom vind je hieronder de voordelen op een rijtje.

Nextcloud, een veelzijdige cloud omgeving

Sinds ruim een half jaar maakt Future Life Research (FLR) gebruik van de complete cloud oplossing Nextcloud, gehost bij The Good Cloud. Erg belangrijk voor ons omdat onze werkzaamheden voornamelijk online plaatsvinden. Medewerkers willen, waar ze ook zijn, bij hun bestanden kunnen. Maar Nextcloud is veel meer dan het online opslaan en delen van bestanden. Daarnaast heeft Nextcloud een uitgebreide appstore met tal van mogelijkheden om het online samenwerken te bevorderen. We gebruiken Nextcloud voor het delen en opslaan en bewerken van bestanden, we beheren er onze agenda’s, we lezen onze e-mails, doen aan tijdsregistratie, hebben to do lijstjes, beheren wachtwoorden en houden overleggen. Dat alles via laptop, tablet en smartphone. Een greep uit de door ons veel gebruikte Nextcloud apps:

  1. Agenda
  2. Webmail
  3. Tijdsregistratie
  4. Deck, een online to-do bord
  5. Talk, waar je mee kunt chatten en videobellen
  6. Een online office om bestanden mee te bewerken, zelfs door meerdere mensen tegelijk
  7. Wachtwoordenbeheer

Wat een groot voordeel is, is dat de functionaliteiten ook onderling verbonden zijn. Tijdens een Talk gesprek kun je een interne link naar een bestand doorgeven. En je kunt van chatberichten kaarten maken voor het to-do bord ‘Deck’. De verschillende kaarten zijn te koppelen aan bestanden. Als de kaart een deadline heeft, verschijnt deze automatisch in de agenda. Zo verlies je je taken niet uit het oog en is online samenwerken prima geregeld.

Privacy en duurzaamheid

Handig al die functionaliteiten, maar dat werkt alleen als het ook veilig is. Gelukkig snapt Nextcloud dat ook. Privacy en bescherming van data is het uitgangspunt geweest bij het ontwikkelen van Nextcloud. Voor Nextcloud wordt gebruik gemaakt van een veilig datacenter van XS4all, ‘groen’ gehost in Nederland bij The Good Cloud. Je hoeft als bedrijf dus niet te werken met Google of Microsoft.

Waarom FLR koos voor Nextcloud

Normaal gesproken werken we vanuit ons kantoor in het voormalig directiekantoor van Zwitsal Apeldoorn. Maar vanwege de coronamaatregelen werden we gedwongen meer thuis te werken. Gelukkig speelt ons werk zich voornamelijk online af en we gaven dat een extra boost door Nextcloud te gebruiken. Voorheen hadden we programma’s bij wel zeven verschillende software leveranciers. Nu hebben we alles in één zakelijk programma. Omdat duurzaamheid en privacy hoog in het vaandel staan bij FLR, waren dat ook twee factoren die een rol speelde bij het kiezen van Nextcloud via The Good Cloud.

Goede service

Nextcloud is een open source product. Dat betekent dat iedere programmeur uit de community wijzigingen kan aanbrengen in de software. Je kunt merken dat Nextcloud volledig door een internationale community wordt gebouwd, er zitten handigheidjes in waarvan vast ooit een individuele programmeur gedacht heeft ‘dit mis ik nog, dat ga ik even bouwen’. Zo is er bijvoorbeeld een zoekfunctie die in heel je Nextcloud omgeving zoekt in alle apps. Bij een zoekopdracht krijg je niet alleen bestanden, maar ook relevante kaarten, contactpersonen, e-mails, enz. die voldoen aan de zoekopdracht. En nog keurig gesorteerd ook. Ook vind je in de appstore mogelijkheden om te koppelen aan veel gebruikte zakelijke programma’s.
Als je in bent voor experimenten kun je gebruik maken van minder geteste apps en zo nodig bijna rechtstreeks met de bouwer overleggen. Voor een halve IT’er als ikzelf is dat een plus. Bovendien evalueert de Nextcloud community regelmatig de apps en bij succes worden ze aanbevolen. Een fijne kwaliteitscheck.

Ga je voor zekerheid, dan laat je alles in handen van The Good Cloud, zij weten precies welke apps goed ontwikkeld zijn en zorgen ervoor dat alles draait. Kortom: we zijn zeer tevreden met onze Nextcloud omgeving. Mocht je wat over onze ervaringen willen weten, neem dan vooral contact met ons op, of met The Good Cloud natuurlijk.