Eerlijk digitaal onderwijs

Future Life Research, maker van o.a. Leerbaas.app en MooierMens.app, heeft zich aangesloten bij de Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs. Want ook wij willen een alternatief ontwerp van digitale leeromgevingen, waarmee je eerlijk, veilig en flexibel kunt werken.

AVG is niet genoeg

Je hebt vast wel gehoord over de AVG regels over privacy bij het internetten. En natuurlijk doen wij ons best onze websites helemaal volgens de regels vorm te geven (lees over onze privacy maatregelen). Want privacy en een veilige leer- en ontwikkelomgeving is enorm belangrijk. Tot zo ver niks nieuws.

Veel mensen denken dat het hiermee allemaal wel goed geregeld is en dat volwassenen en kinderen zo veilig het web op kunnen. Helaas is dat niet zo. Want AVG zegt niet dat je geen data mag verzamelen als bedrijf, je moet alleen netjes vertellen wat je er mee gaat doen. En wat zeggen de buitenlandse Big Techbedrijven als Google, Meta (van Facebook) en Microsoft dan? Vrij vertaald zeggen ze: ‘Wij verzamelen zo veel mogelijk van je data over wat je op internet doet en waar je bent en bepalen zelf wat we er mee doen, bijvoorbeeld welke informatie je te zien krijgt en advertenties natuurlijk. Wil je dat niet dan moet je maar ergens anders gaan zoeken/socializen/bestanden opslaan.’ Een school die kiest voor laptops met programma’s van de Big Techbedrijven accepteert dit dus, misschien wel zonder daar bij stil te staan. Klinkt niet fijn toch?

Digitale vaardigheden beperkt

Er is nog een probleem: door alleen met de grote Big Tech programma’s te werken, leer je alleen maar … met de grote Big Tech programma’s werken! Meer niet. Daarmee ontwikkel je niet je digitale vaardigheden en leer je ook niet kritisch te kiezen tussen programma’s. Heb je wel eens meegemaakt dat er op je werk ‘ineens’ andere software gebruikt ‘moet’ worden? En dat iedereen dan in paniek raakt omdat niks meer ‘normaal’ werkt. Tja, na jarenlange gewenning aan steeds dezelfde programma’s is de digitale flexibiliteit er wel wat vanaf. Dat doen we op scholen dus ook onze kinderen aan.

Het kan al deels anders

Er zijn al lang open source alternatieven op veilige servers in Nederland. Onze webapps Leerbaas.app en MooierMens.app werken overigens op WordPress, een open source programma. Voor onze kantooractiviteiten gebruiken we Nextcloud van The Good Cloud. Als we zoeken dan doen we dat met de browser Firefox en zoekmachine DuckDuckGO. De weg zoeken kan zonder gevolgd te worden via OpenStreetMap of voor een fietsroute in Nederland de Fietsersbond routeplanner. Ook deze zijn gewoon te downloaden voor computer en mobiel. En regelmatig proberen we natuurlijk iets nieuws uit, zodat we flexibel blijven.

Het moet echt anders!

Er is sinds kort een Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor het Funderend Onderwijs afgesproken, met als motto ‘Stap voor stap naar digitaal veilig onderwijs’. Dat benoemt wel de digitale veiligheid maar niet invloed van Big Tech-gebruik op de digitale vaardigheden. Het wordt tijd dat er grote stappen worden gezet. Dat is ook de mening van de Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs (CEDO), een groep bezorgde ouders, it-ers, docenten en privacy-voorvechters die eerlijk en soeverein digitaal onderwijs mogelijk wil te maken. Zij hebben een manifest opgesteld dat vraagt om verbetering van het digitale onderwijs. Hierbij gaat het om verschillende zaken: van betere privacybescherming tot inzicht in de verwerking van gegevens. Maar ook om meer ethische systemen en het leren van algemene digitale vaardigheden in plaats van omgaan met specifieke producten. Op hun website kun je zien welke partijen het CEDO steunen. Dat doen wij dus ook, in het bijzonder met Leerbaas.app voor scholen.
Vind je ook dat het anders moet? Teken dan de petitie van het CEDO:

Teken de petitie