De Deugdenrollen voorgesteld

Wat zijn toch die poppetjes die je terug ziet op deze site, op Facebook en Twitter? Hoog tijd om ze aan je voor te stellen: de zes deugdenrollen.

Welke deugdenrollen zijn er?

We stellen de zes deugdenrolllen aan je voor aan de hand van de plaatjes.

Een Zorgvuldig Mens weet van aanpakken!
Zo’n mens werkt met veel aandacht en integriteit aan de opgepakte taken. Deugden die een Zorgvuldig Mens beoefent zijn bijvoorbeeld geduld, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheid

Zorgvuldig Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Evenwichtig Mens staat er gewoon!
Zo’n mens is zelfverzekerd, kent zichzelf en en respecteert ook anderen in hun eigenheid. Deugden die een Evenwichtig Mens toepast zijn bijvoorbeeld diplomatie, zelfverzekerdheid en tevredenheid.

Evenwichtig Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Dankbaar Mens bewondert het leven!
Zo’n mens ziet het grote geheel, is bescheiden over de eigen rol en voelt zich verbonden met de wereld. Deugden die een Dankbaar Mens doorleeft zijn bijvoorbeeld wijsheid, bescheidenheid en spiritualiteit.

Dankbaar Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Aardig Mens maakt het gezellig!
Zo’n mens kan zich goed verplaatsen in anderen en is daardoor gezellig en sympathiek. Deugden die een Aardig Mens veel beoefend zijn bijvoorbeeld: vriendelijkheid, empathie, en optimisme.

Aardig Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Dapper Mens komt voor je op!
Zo’n mens gedraagt zich moedig en veerkrachtig, niet alleen voor zichzelf maar ook ter bescherming van anderen. Deugden die een Dapper Mens toepast zijn bijvoorbeeld vastberadenheid, assertiviteit en zorgzaamheid.

Dapper Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Enthousiast Mens gaat er voor!
Zo’n mens zet zich met besmettelijk veel energie in voor duidelijke doelen. En die mogen groot zijn! Deugden die een Enthousiast Mens inzet zijn bijvoorbeeld daadkracht, creativiteit en passie.

Enthousiast Mens zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Wat heb ik aan de deugdenrollen?

En nou lijkt het misschien of dit over andere mensen gaat, maar dat is niet zo, het gaat ook over jou.
Je kunt al deze deugdenrollen zelf toepassen. De Deugdenrollen staan symbool voor positieve persoonlijke kenmerken en gedrag waar elke samenleving blij mee is. De rollen schetsen een ideaal. Je bepaalt zelf of en hoeveel je aan dat ideaal wil voldoen.

Wil je een beter beeld krijgen van hoe deugdenrollen er in de in de praktijk uit kunnen zien? Ervaar dan hoe de deugdenrollen tot leven komen in een serie korte verhalen uit het leven van alle dag. Met herkenbare dilemma’s waarin positief gedrag een belangrijke rol speelt. Bekijk de module:

Verhalen die deugen

Wie heeft de deugdenrollen bedacht?

De zes deugdenrollen zijn het resultaat van een uitgebreide studie naar deugden uit alle grote religies en filosofieën, uit missies van wereldwijd opererende bedrijven, en uit andere wetenschappelijke en populaire bronnen. De inzichten uit de filosofie over deugden zijn vervolgens gecombineerd met inzichten uit de psychologie over hoe je positief gedrag kunt stimuleren. Als je het leuk vindt kun je meer lezen over dit onderzoek op de pagina wetenschappelijke basis.

Hoe kan ik met de deugdenrollen aan de slag?

En wat je kunt doen met de Deugdenrollen? Kijk in de Deugdenspiegel en zoek naar de balans. Werk je aan alle zes dan maak je jezelf een mooier mens!

Spiegel jezelf

 

Nicolet Theunissen