Dapper roeien met de riemen die je hebt

Elkaar beschermen in deze onzekere tijden is ontzettend belangrijk. Het coronavirus beheerst ons dagelijks leven al meer dan een jaar. Al vanaf maart 2020 deelt Dr. Nicolet tips hoe je het beste om kunt gaan met de veranderingen die het coronavirus met zich mee brengt. In deze blog gaat ze in op hoe je jezelf en anderen kunt beschermen. De blog is gebaseerd op een interview met RTV Apeldoorn op 21 juni 2020. Ruim een jaar later zijn de tips nog steeds relevant en bruikbaar.

Merk je dat je tips zijn veranderd sinds het begin van de coronacrisis?

In het begin van de coronacrisis gingen mijn tips vooral over het hoofd koel houden. Eerst nadenken, dan doen. Er heerste toen grote verwarring en ongeloof. Mensen waren angstig en gingen daardoor rare dingen doen, zoals het hamsteren van wc-papier. Ook moesten we plotseling alle dagen thuis werken. Voor sommigen betekenden dat de hele dag in het gezelschap van je partner en/of kinderen, ineens zomaar hele dagen op elkaar lip. We waren allemaal een beetje van slag.
De tips van toen hielpen om weer tot rust en in evenwicht te komen.
Inmiddels hebben we tot op zekere hoogte leren leven met de belemmeringen die het coronavirus met zich mee brengt. Maar dat is niet altijd even makkelijk, dus mijn tips gaan nu meer over hoe om te gaan met de dagelijkse hindernissen die het virus met zich meebrengt.

Heb je een tip voor hoe om te gaan met de anderhalve meter afstand?

Ja, het blijkt dat het houden van anderhalve meter afstand in de praktijk nog best lastig is. In de vorige blog kwam het ook al kort ter sprake. De regels zijn afhankelijk geworden van waar je bent en met wie. Sommige mensen hebben lak aan de regels, anderen vinden het moeilijk om ze na te leven of weten niet precies wat de regels zijn. En laten we voorop stellen, het is ook verwarrend en het is ook moeilijk! Soms staan mensen veel te dichtbij. Er iets van zeggen is niet altijd makkelijk, je wilt ook niet onaardig overkomen. Maar als je teruggaat naar de kern: het houden van afstand helpt tegen het verspreiden van het virus. Stel dat jij zonder het te weten corona onder de leden hebt, dan wil je ook een ander niet besmetten. Door er iets van te zeggen wordt iedereen weer even herinnerd. En als je dat op een aardige manier doet, dan is er helemaal geen probleem, maar dan help en bescherm je elkaar juist. Durf uit te spreken wat jij denkt dat goed is.

Dus elkaar beschermen is het advies?

Ja! Door iemand te herinneren aan de anderhalve meter afstand, bescherm je elkaar . En door ons allemaal aan de regels te houden maken we het makkelijker voor elkaar, we hebben het al moeilijk genoeg.
En als ergens de regels niet helemaal duidelijk zijn, vraag ernaar, maak het bespreekbaar. Op die manier kun jij je er goed aan houden, en dat is weer een voorbeeld voor anderen. En dat helpt dat anderen zich ook weer beter aan de regels houden.

Nicolet Theunissen

Tip

Dapper Mens icoon zonder rand (2016), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).Zet deze week de Mensrol Dapper Mens in. ‘Als Dapper Mens’ kom je op voor wat jij denkt dat juist is en zet je je in voor anderen die hulp nodig hebben. Je komt niet alleen op voor jezelf maar ook voor anderen. Positief gedrag dat een ‘Dapper Mens’ veel beoefent, is bijvoorbeeld: behulpzaamheid, moed, vastberadenheid en assertiviteit.

‘Dapper Mens’ is één van de zes Mensrollen van MooierMens.app. Met met behulp van de zes Mensrollen ga je zelf aan de slag voor meer positief gedrag. Ben je nog geen deelnemer van MooierMens.app? Schrijf je dan nu in en doe de gratis Kennismaking.