Corona als gegeven

Weet jij nog hoe het leven was voor corona? Eind februari 2020 werden de eerste mensen in ons land ziek. We beseften toen nog niet wat voor consequenties het zou hebben. We dachten dat we er met een paar weken in lockdown wel vanaf zouden zijn. Niets was minder waar: zo’n 1,5 jaar verder heeft het virus ons land, en de rest van de wereld, nog steeds in zijn greep. Thuiswerken, testen, quarantaines, vaccinaties, 1,5 meter afstand, lockdowns… Ons leven is ingrijpend veranderd. En dat is misschien wel blijvend met corona als gegeven.

Sinds het begin van de coronacrisis deelde Dr. Nicolet tips over hoe om te gaan met deze veranderingen. Daarom was ze regelmatig te gast bij RTV Apeldoorn. Deze tips werden het afgelopen jaar ook met jullie, onze lezers, gedeeld. Want vele ervan zijn nog steeds bruikbaar. De blog van vandaag is gebaseerd op een interview dat eind november 2020 plaats vond.

Het is bijna december, hoe komen we deze maand goed door met alle beperkingen?

Op dit moment kijken we tegen corona aan als een acute ziekte, zoals een griep. Je krijgt het, je moet wat doen om beter te worden en je houden aan een eventueel doktersvoorschrift, dan word je beter en dan is het klaar. Dat doen we ook met corona, we doen wat er gezegd wordt, we gaan in lockdown en verwachten dat het klaar is. Maar dat is het niet. Corona doet veel meer met onze gezondheid en onze economie. Weer werden mensen ziek, weer waren er strengere maatregelen in de hoop dat het beter zou worden. Maar helaas… Corona is een gegeven geworden en dat is telkens een enorme teleurstelling. Daarom kun je corona beter zien als een chronische ziekte, zoals reuma of diabetes. Genezen kan niet, maar de klachten zijn niet altijd even erg. Van de goede momenten kun je genieten. Wel met mate, want anders krijg je een terugslag. En in periodes dat het slechter gaat, vertroetel je jezelf wat meer. Als je op deze manier naar corona kijkt, dan zijn de terugslagen misschien wel wat minder erg. We kunnen genieten als er weer wat meer mag, we weer wat meer vrijheid hebben. Maar we gaan niet helemaal los, want je weet dat er dan een enorme terugslag komt. Een terugslag gaat zeker komen. Dat is heel vervelend en helemaal niet leuk. Maar daar moeten we mee leren leven.
Voor de kerstdagen hopen we natuurlijk op een goede periode, met wat meer vrijheden. Maar als dat niet zo is dan moeten we genieten van de dingen die wel mogen en van de mensen die we wel mogen zien.

Voor sommige mensen duurt het wel al heel lang

Ja, voor sommige mensen die alleen wonen en veel thuis werken duurt deze periode heel lang. Maar kijk naar wat je wel kan doen. Steeds meer mensen hebben de mogelijkheid om te videobellen. En je kan nog steeds mensen zien. Ik heb nog steeds een aantal mensen die ik opzoek en waar ik lief en leed mee deel, maar wel op 1,5 meter afstand. Het is er belangrijk dat je af en toe ook mensen in het echt ziet.
Dus kijk ook in je eigen omgeving. Is er iemand die niet zo makkelijk mensen kan bezoeken? Maak een praatje, een belletje of ga eens langs op 1,5 meter afstand. Blijf naar de dingen kijken die wel kunnen en vertroetel jezelf en anderen wat meer. Laten we zo positief mogelijk naar deze situatie kijken.

Corona als gegeven

Wat voor de afgelopen kerstdagen gold, dat geldt eigenlijk ook nog voor de dag van vandaag. We weten niet hoe lang het coronavirus nog blijft, misschien gaat het wel nooit meer weg. Corona als een gegeven waar we mee zullen moeten leren leven. We moeten genieten van de momenten dat het kan, en als we dat niet te wild doen, dan zijn de terugslagen ook wat minder heftig. Dan hoeven de maatregelen misschien minder aangescherpt te worden. En blijf tijdens terugslag ook positief kijken naar de dingen die nog wel kunnen.

Omdat het coronavirus een vaste factor in ons leven lijkt te worden, is deze blog voorlopig de laatste in de serie van corona tips. Je kunt de corona-blogs altijd nog eens opnieuw lezen.
Wij gaan onze bakens verzetten en dit najaar extra inzetten op acties voor een betere wereld. Dus stay tuned!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Sushilla Kuchler

Tip

Aardig Mens icoon zonder rand (2016), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).Zet je zolang het coronavirus nog actief is eens in als ‘Aardig Mens’ in. Een ‘Aardig Mens’ bekijkt de dingen positief. Ze maken plezier en doen dingen waar ze blij van worden. Ook maken ze anderen blij door vriendelijk te doen en aandacht te geven. Positief gedrag dat een ‘Aardig’ Mens veel beoefent, is bijvoorbeeld: vriendelijkheid, empathie en optimisme.
‘Aardig Mens’ is één van de zes Mensrollen van MooierMens.app. Met behulp van de zes Mensrollen ga je zelf aan de slag voor meer positief gedrag. Ben je nog geen deelnemer van MooierMens.app? Schrijf je dan nu in en doe de gratis Kennismaking.