Check je aannames

De afgelopen maanden kregen we een stortvloed aan informatie over het coronavirus. Cijfers over het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, regels die aangepast worden, informatie over mutaties, vaccins en noem maar op! Bovendien was sommige informatie ook nog eens tegenstrijdig. Logisch dat er verwarring ontstaat. Maar hoe ga je daar nu mee om?

Verwarring over vaccinaties

“Ik ga morgen shoppen met vier vriendinnen!” zegt de werkster meteen bij binnenkomst. Het was 27 april en de volgende dag zouden de terrassen en winkels weer open gaan.
“Wat leuk voor je, maar pas je wel een beetje op met Corona?” Er volgt een gesprekje: Ze vertelt over welke kleren ze allemaal wil kopen, dat ze wel mondkapjes op gaan doen, dat ze zich heel goed voelt hoor, dat het echt nodig is omdat haar kleren er voor schandaal uitzien en dat het heel lang geleden is dat ze kon shoppen.
Een beetje ongerust vraag ik haar of ze al is gevaccineerd, ze is een dame van 65+ die het werken niet kan laten. Ze is over drie weken aan de beurt want ze heeft gekozen voor Pfizer. “Hoezo gekozen? Het is toch de huisarts die dat bepaalt?” Ja, die vertelde dat ze voor AstraZeneca meteen geprikt kan worden en voor Pfizer over drie weken.

“Waarom heb je gekozen voor Pfizer” vroeg ik. En ik geef toe dat ik verwachtte dat er een verhaal zou komen over dat AstraZeneca je ziek maakt. Er gaan zoveel verhalen rond over bijwerkingen, je moet een deskundige zijn om daar nog wijs uit te kunnen. Ik nam aan dat de werkster bang was voor bijwerkingen. Haar huisarts verwachtte dat kennelijk ook, want die heeft deze vraag niet eens gesteld. Maar haar antwoord op mijn vraag was: “Van Pfizer hoef je maar één prik!”
Had haar huisarts die vraag maar gesteld, dan had die uit kunnen leggen dat alleen met Janssen één prik genoeg is. Dan had meteen geprikt kunnen worden met AstraZeneca. De Pfizer kon dan voor een 60-minner worden gebruikt. Als de aanname dat ouderen geen AstraZenica willen was gecheckt, dan waren nu twee mensen veiliger geweest.

Check je aannames

Blijf eerlijk naar jezelf en anderen door je op de juiste informatie te richten. Zeker op het internet kom je vele tegenstrijdige berichten tegen. Vraag een deskundige hoe het echt zit. En ben je zelf een deskundige, check dan altijd wat mensen echt denken. Want je kunt er helemaal naast zitten met je idee over de ander. Alleen met doorvragen kom je er achter wat iemand denkt. Alleen zo kun je een gesprek beginnen en de feiten bespreken. Op die manier geef je iedereen een kans.

Nicolet Theunissen

Tip

Zorgvuldig Mens icoon zonder rand (2016), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)..Zet deze week de Mensrol Zorgvuldig Mens in. Als ‘Zorgvuldig Mens’ bekijk je zaken van alle kanten en neem je de tijd om na te denken. Je bent eerlijk en geeft daarbij iedereen een kans. Positief gedrag dat een ‘Zorgvuldig Mens’ veel beoefent, is bijvoorbeeld: rechtvaardigheid, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid.
‘Zorgvuldig Mens’ is één van de zes Mensrollen van MooierMens.app. Met met behulp van de zes Mensrollen ga je zelf aan de slag voor meer positief gedrag. Ben je nog geen deelnemer van MooierMens.app? Schrijf je dan nu in en doe de gratis Kennismaking.