Breng jezelf tot bloei

Floreren, doe jij dat? Haal jij het beste uit jezelf? Ik niet, en zeker niet altijd. Liefdevolle aanmoedigingen van derden, een regelmatige schop onder mijn kont en bewust bezig zijn met deugden helpen mij om tot bloei te komen.


Update 2019: Op 4 juni is de MijnDeugden website opnieuw gelanceerd onder de naam MooierMens.app (lees hier wat er is veranderd). De inhoud van deze blog past nog steeds bij ons, dus veel plezier met het lezen ervan!


Haal jij het beste uit jezelf? Ik hoop voor jou dat je volmondig “ja’ kunt zeggen. Want wie floreert heeft plezier in zijn leven, ontplooit zichzelf en voelt zich vaker onderdeel van een groter geheel. Bovendien ben je in negen van de tien gevallen ook nog eens gezonder. Toch blijkt floreren lastig: Nederlanders zouden dan wel het meest gelukkige volk in Europa zijn, slechts een derde van de Nederlandse bevolking floreert. Tenminste, dat geeft Tijdschrift voor coaching op als reden om een hele ‘Dag van de Coach’ rondom het thema ‘Floreren’ te organiseren. Daar kan ik me wel in vinden. Want als ik naar mezelf kijk kom ik toch uit op een “nee, ik haal niet altijd het beste uit mezelf”. Ik ben dan wel een kei in relaties – vraag het gerust aan mijn ex – maar als het gaat over doelen en ambities waarmaken, laat ik nog heel wat punten liggen. Zo blijkt ook uit de Deugdenspiegel op deze site.

Liefdevolle aanmoediging

Foto: Eveline MrsBrown (2010) Merel op fruitboom. Bewerkt door MooierMens.app, 23-03-2018. https://pixabay.com/nl/natuur-vogel-merel-zwart-boom-tak-1441861/
Foto: Eveline MrsBrown (2010)

Wat heb ik dan nodig om tot bloei te komen? Nou, liefdevolle aanmoedigingen van mijn geliefden en een eigenhandige schop onder mijn achterste natuurlijk. En, zo heb ik inmiddels ontdekt, het regelmatig bewust bezig zijn met deugden. Dat doe ik door mezelf regelmatig af te vragen wat ik die dag, of die week, heb gedaan om het voor mezelf en/of voor een ander goed te hebben. Heb ik naar mijn innerlijke stem geluisterd die me zei dat een boswandeling beter voor me zou zijn dan een spelletje Wordfeud op de computer? Heb ik een praatje aangeknoopt met de autistische buurman die ernstig ziek is? En heb ik mijn cijferweerzin opzij gezet en de btw-aangifte op tijd ingevuld?

Plakplaatje van de juf

Bij drie keer ja, zit ik op de goede koers. Dan mag ik mezelf het spreekwoordelijke plakplaatje van de juf geven. Zit er een nee tussen, dan probeer ik mezelf niet op de kop te zitten, maar neem ik me voor om het de volgende keer anders te doen. Want ik wil naar mezelf kijken zoals ik het liefst ook naar anderen kijk: met een heldere én zachte blik.

Ingrid Coppieters