Bezoek aan conferentie Character Education, UK

Onlangs woonde ik een inspirerende conferentie over karaktereducatie bij: Character Education: theories, practices, processes, Eton, VK, 13 november 2019. De conferentie werd georganiseerd door Tony Little Center van het Eton College in samenwerking met BrainCanDo. Karakteronderwijs gaat over het bijbrengen van waarden zoals respect, rechtvaardigheid en goed burgerschap bij studenten. Mijn doel was om inspiratie op te doen over karakterontwikkeling voor zowel Wittenborg als voor BetterYourself.app – ons platform dat mensen helpt positiever gedrag te ontwikkelen. Het was een fascinerende ervaring met ruimte voor zowel kennis als netwerken. En dat alles in een historische omgeving.

Verschillende sprekers op de conferentie benadrukten dat karaktereducatie geen apart schoolvak zou moeten zijn, maar door alle lessen heen moet worden geweven. Sommigen noemen dit ‘split-screen teaching’, sommigen noemen het ‘dubbele helix’, waarin inhoud en karakter tegelijkertijd worden aangeleerd. Dit past bij de manier waarop Wittenborg ethiek als een sleutelwaarde in alle klassen omarmt. Ik werd vooral geïnspireerd door de presentatie van professor Patricia Riddell met de titel ‘Is Learning Catching? Besmetting in de klas ”. Ze bracht de rol van de menselijke spiegelneuronen onder onze aandacht. Dit is het deel in onze hersenen dat ons helpt het gedrag van medemensen te weerspiegelen.

Riddell legde uit dat deze spiegelneuronen de besmetting van andermans emoties of houding veroorzaken. We weten allemaal dat de enthousiaste, gemotiveerde leraar de student ook enthousiast maakt. Maar het werkt ook andersom. Dus als je als student enthousiaste leraren wilt hebben, wees dan zelf enthousiast!

Verder heb ik de mogelijkheden van online karakterontwikkeling besproken met Rebecca Mace (zie de selfiefoto). Ik heb ook genoten van de presentaties van Dr. Kathy Weston over hoe de veerkracht bij kinderen te verbeteren door ook de ouders erbij te betrekken, en die van Dominic Randolph over hoe we studenten kunnen helpen doelgericht te reizen en een bloeiend leven te leiden.

Uiteindelijk kocht ik het boek ‘Character Toolkit for Teachers‘, geschreven door Frederika Roberts en Elizabeth Wright, dat ik met veel plezier heb gelezen tijdens mijn treinreis (niet met het vliegtuig) terug naar Apeldoorn.

 

 

Nicolet Theunissen