Artikel: iSELF – de ontwikkeling van een internet tool

Dit Engelstalige artikel beschrijft de theoretische basis en ontwikkeling van de iSELF: een internettool voor zelfevaluatie en feedback voor lerenden om zelfsturend leren in alomtegenwoordige leeromgevingen te stimuleren.

Theunissen, N.C.M., Stubbé, H.E. (2014) iSELF: the development of an Internet-Tool for Self-Evaluation and Learner Feedback. Electronic Journal of E-Learning (EJEL), 12(4), 313–325.
PDF / Journal link

Samenvatting

Dit artikel beschrijft de theoretische basis en ontwikkeling van de iSELF: een internettool voor zelfevaluatie en feedback voor lerenden om zelfgestuurd leren in altijd en overal beschikbare leeromgevingen te stimuleren. Bij altijd en overal leren volgen lerenden hun eigen interesses, ondersteund door coaches, collega’s en hulpmiddelen voor denken en leren. Alomtegenwoordige leeroplossingen omvatten online en offline, formeel en informeel leren. Om te kunnen profiteren van de mogelijkheden, moeten lerenden competenties ontwikkelen voor zelfsturend leren. Daartoe kan een zelfevaluatietool de leerling helpen inzicht te krijgen in zijn/haar eigen ontwikkeling, zijn/haar eigen leerproces te beheren en te volgen, samen te werken bij het leren, het leren te relateren aan ‘echte’ behoeften, en om controle te nemen over educatieve beslissingen. De iSELF is ontwikkeld in een iteratief proces dat voldoet aan de volgende eisen: (1) altijd en overal leren mogelijk maken; (2) Ondersteuning van zelfgestuurd leren; (3) Evaluatie van leerling, leeroplossingen en werkbehoeften; (4) Beoordeling van competenties van studenten; (5) Gebruik van de kaart-sorteermethode voor vragenlijsten; (6) Faciliteren van vragenlijsten ‘in ontwikkeling’; en (7) Gebruiksvriendelijk ontwerp. De resulterende online tool bevatte een kaartsorteermodule, die enigszins leek op een ‘solitaire’-spel, een profielmodule om kerncompetenties te evalueren en een feedbackmodule om leermogelijkheden te suggereren. Ter illustratie worden 14 verschillende studies kort besproken, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van iSELF en de bijpassende zelfevaluatie-vragenlijsten. Deze illustratieve studies omvatten verschillende populaties: b.v. studenten, werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen, crisisbeheersingsorganisaties en militairen. Bruikbaarheid en gebruikersvriendelijkheid van de zelfevaluatietool werden positief gewaardeerd. De iSELF draagt ​​bij aan een adaptieve alomtegenwoordige leeromgeving waarin de leerling de educatieve beslissingen kan nemen volgens zelfsturend leerprincipes. De iSELF stimuleert zelfsturend leren en helpt bij het creëren van leerlingen voor het leven.

Trefwoorden

zelfevaluatie, zelfbeoordeling, internet-tool, altijd en overal leren, zelfsturend leren, feedback

Onderwerp: Leerinnovaties
Code: N3005