Altijd en overal leren en toch naar cursus?

Nieuwe digitale leermogelijkheden schieten als paddenstoelen uit de grond. Zelden werden we als volwassenen zo breed ondersteund in de mogelijkheid om echt altijd en overal te leren. En toch gaan we slaafs naar een door de baas aangeboden training. Niet precies wat je nodig hebt, maar je bent er eens uit en soms steek je er zelfs wat van op.

Alleen jammer dat er nooit wat lijkt te veranderen in de opzet van die trainingen. Bijna altijd klassikaal met wat rollenspelen en werken in groepjes. En vergeet niet een positief in te vullen evaluatie van de training na afloop. Zo’n aanpak motiveert maar matig. Het is nog duur ook zo’n cursus: reis, verblijf, werk dat blijft liggen of door een vervanger moet worden gedaan.

En dat terwijl de collega’s bij terugkomst van de training je nieuw aangeleerde gedrag maar lastig vinden. Tot opluchting van iedereen ebt het effect gelukkig snel weg. Cynisch? Ja, maar helaas is het de praktijk, de transfer of training van cursussen is vaak zeer matig. Dat moet anders kunnen.

Leestip

topic: Learning innovations