Afstand houden: nog even volhouden!

Afstand houden… Sinds het begin van de coronacrisis is het al een basisregel: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet nu de regels soepeler worden en je er weer op uit. Met enige regelmaat hoor je van feestjes waarop mensen eigenlijk te dicht op elkaar staan. Enkele weken geleden was het zelfs landelijk nieuws, toen een radiopresentator live ontslag nam vanwege een borrel, waar de coronaregels niet nageleefd werden. Maar het houden van afstand is niet alleen nu moeilijk, dat is het de hele coronacrisis al geweest. In augustus 2020 sprak Dr. Nicolet hierover tijdens een interview met RTV Apeldoorn. In deze blog lees je over het interview van vorig jaar.

De coronaregels zijn aangescherpt, wat vind je daarvan?

Ja, we mogen nu maar met zijn zessen in huis zitten [regels aug. 2020]. Dat klinkt een beetje als of het volkomen willekeurig is, waarom zes mensen? Maar ik snap het wel. Vaak worden feestjes thuis te gezellig en dan zitten mensen ongemerkt te dicht bij elkaar. Als je daar als psycholoog naar kijkt, snap je dat ook. Mensen hebben de neiging om als je iemand vertrouwd, daar dichterbij te willen staan. Als je iemand niet vertrouwd neem je meer afstand. Het is dus voor volkomen normaal om 1,5 meter afstand te houden van mensen die je niet kent. Zoals op straat en in de supermarkt. Je wilt niet eens dichterbij staan, je kent die persoon ook helemaal niet. Op het moment dat het gaat over mensen die je wel kent is dat dus anders. Je voelt je vertrouwt, en je hebt misschien wel met elkaar uitgewisseld dat je gezond bent en er dus niets aan de hand is. En als iemand een borreltje op heeft dan wordt het helemaal wat makkelijker, dan sta je ineens te dicht bij elkaar. Maar het virus doet niet aan vrienden, die maakt geen onderscheid, of je nou met vrienden bij elkaar staat of met onbekenden. Het maakt helemaal niks uit, te dichtbij is te dichtbij. En dat is wel lastig.

Hoe kunnen we daar het beste mee omgaan?

Dat is eigenlijk heel simpel. Doe het gewoon niet, spreek thuis niet met meer dan zes mensen af. Dan heb je ook niet snel een feestje wat te gezellig wordt met teveel mensen. Wat je ook kunt doen is een ergens een zaaltje huren. Daarmee steun je gelijk de horeca. Ook daar is het zo dat je daar op een stoel of een kruk moet zitten. Voor sommigen is dat vanzelfsprekend, en voor anderen is dat heel moeilijk. Houd er van tevoren dus rekening mee dat het wel eens mis kan lopen. In geval twijfel zou ik zeggen: gewoon niet doen. Want is het je waard dat bekenden corona oplopen op jouw feestje? Je wilt gewoon gezelligheid en als je je de hele tijd moet inhouden, is dat niet leuk. Wacht gewoon nog even tot het wel kan!

Afstand houden voelt nog steeds niet natuurlijk

De bovenstaande fragmenten uit het interview dateren van vorig jaar. We hadden gehoopt dat we inmiddels elkaar wel weer konden knuffelen. En gezellig een feestje konden houden. En ondanks dat het lijkt alsof we de eindstreep in zicht hebben, zijn we er nog niet. De basisregels, waaronder de 1,5 meter afstand tot elkaar, blijven dus nog van kracht. De tip van deze keer is om je daar gewoon bij neer te leggen. Het is normaal om het moeilijk te vinden om afstand te houden van de mensen die je vertrouwt! Wees dankbaar voor alle dingen die wel weer kunnen, maar doe je best om toch die 1,5 meter tot elkaar te bewaren. Als we nu doorzetten, dan zijn we hopelijk sneller van het coronavirus af.
Sushilla Kuchler

Tip

Dankbaar Mens zonder rand (2016), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).Zet voorlopig nog even de Mensrol ‘Dankbaar Mens’ in. Wees dankbaar voor de dingen die je wel weer kunt ondernemen. En aanvaard dat er nog een aantal basisregels gelden. Als ‘Dankbaar Mens’ heb je vertrouwen en zie je hoe alles samenhangt. Je neemt de tijd om van binnen rustig te worden en zet zorgen van je af. Positief gedrag dat zo’n mens veel beoefent is bijvoorbeeld: dankbaarheid, vertrouwen, bescheidenheid en matigheid.
‘Dankbaar Mens’ is één van de zes Mensrollen van MooierMens.app. Met behulp van de zes Mensrollen ga je zelf aan de slag voor meer positief gedrag. Ben je nog geen deelnemer van MooierMens.app? Schrijf je dan nu in en doe de gratis Kennismaking.